Najnovije

SLEDI BORBA DO POSLEDNJEG UKRAJINCA! Nove poruke stižu iz Amerike

Sjedinjene Američke Države i više od 20 drugih zemalja koje su potpisale bilateralne bezbednosne sporazume sa Ukrajinom pružiće Kijevu podršku i nakon okončanja sukoba, izjavio je pomoćnik predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan.

Prema njegovim rečima, američki predsednik DŽozef Bajden održaće u četvrtak sastanak sa šefovima više od 20 država, na kojem će biti saopšteno o postizanju opštih dogovora za osiguranje bezbednosti Ukrajine, što bi navodno trebalo da pošalje signal o spremnost ovih zemalja da nastave da podržavaju zemlju.

„Takođe ćemo joj pomoći da izgradi snage kako bi definitivno mogla da spreči i odbije agresiju u budućnosti. A posle završetka sukoba, sve ove zemlje će nastaviti da podržavaju Ukrajinu, kao i sada“, rekao je Salivan.

Nema revidiranja ograničenja na gađanje ruske teritorije

Američki diplomata ponovio je da Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da revidiraju ograničenja za udare ukrajinskih oružanih snaga duboko u teritoriju Rusije, uprkos pozivima i nezadovoljstvu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
„Jasno smo izneli svoj stav. Imamo zdravu politiku u vezi sa udarima preko granice... ne dozvoljavamo upotrebu taktike dubokih udara unutar Rusije“, istakao je Salivan, komentarišući trenutna ograničenja za ukrajinske oružane snage.
Prema njegovim rečima, SAD očekuju da će američki lovci F-16 koji su isporučeni Kijevu biti korišćeni za zaštitu ukrajinske vojske na liniji fronta i da će biti raspoređeni na teritoriji Ukrajine.
Salivan je dodao da se po ovom pitanju ne planiraju nikakva saopštenja, uprkos pritužbama i nezadovoljstvu Zelenskog, koji je pozvao da se Kijevu da mogućnost udara na udaljenosti do 500 kilometara.

Kijev sam odgovoran za zaštitu svog neba

Salivan je istakao da SAD smatraju da Ukrajina sama treba da bude odgovorna za protivvazdušnu odbranu i zaštitu neba, ne računajući na učešće snaga trećih zemalja.

„Naš stav je sledeći: hajde da razmestimo PVO u Ukrajinu da bi Ukrajina mogla da puca. To je najefikasniji način da se zaštiti nebo“, rekao je Salivan, komentarišući mogućnost uključivanja trećih zemalja u takve aktivnosti.
Prema njegovim rečima, Vašington je zainteresovan da „što više strateških sistema protivvazdušne odbrane bude unutar Ukrajine“ i da njima upravljaju sami Ukrajinci.

O Orbanovoj mirovnoj misiji

Komentarišući mirovnu misiju mađarskog premijera Viktora Orbana, Salivan je rekao da Bela kuća smatra da mirovni napori Mađarske o Ukrajini predstavljaju avanturizam.
Prema njegovim rečima, stav administracije američkog predsednika je da pitanja u vezi sa Ukrajinom ne treba da se rešavaju bez učešća Kijeva.

„Stoga, sve avanture preduzete bez znanja ili saglasnosti Ukrajine ne odgovaraju našoj politici“, zaključio je on.
Orban i njegova delegacija stigli su u Moskvu 5. jula i sastali se sa Putinom. Orban je posetu Moskvi nazvao narednom etapom mirovne misije, čija je prva etapa bila putovanje u Kijev 2. jula. Mađarski premijer je rekao da uskoro namerava da održi nekoliko „slično neočekivanih“ sastanaka. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto savetovao je evropske političare da „vežu pojaseve“ za naredne Orbanove korake u okviru „mirovne misije“. Orban je nakon Moskve posetio Peking, gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Iz Kine je otišao u Vašington.

KREĆE NEVOLJA!  Ustavni sud ukinuo vladinu uredbu o stopiranju projekta Jadar

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA