Najnovije

Opasne igre na Kavkazu - Zapad pokušava da uzdrma situaciju u regionu Kavkaza

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) beleži pokušaje Zapada da uzdrma situaciju u kavkaskom regionu i Iranu, a zabrinjava i situacija u azijsko-pacifičkom regionu, rekao je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri organizaciji Viktor Vasiljev.

„Teška situacija se razvija i u kavkaskom regionu, gde vidimo otvorene pokušaje zapadnih zemalja da uzdrmaju situaciju“, rekao je Vasiljev.

Pored toga, zapadne zemlje pokušavaju da se umešaju u situaciju u zemljama u susedstvu Jermenije.

„Ti pokušaji su očigledni, između ostalog i u Iranu. Naravno, u slučaju destabilizacije situacije na Kavkazu, to će biti jedna od realnih bezbednosnih pretnji za sve zemlje članice ODKB“, istakao je diplomata.

On je takođe rekao da Zapad pokušava da udalji Jermeniju od saveznika, iako se na primeru drugih zemalja vidi čemu to vodi.

„Oni ne samo da pokušavaju da 'zabiju klin', nego i da faktički udalje Jermeniju od njenih saveznika. Naravno, sve kolege to jasno vide. Na primeru drugih situacija u Zakavkazju, u Gruziji vidimo čemu to vodi. Ne mogu da nas ne brinu i ne izazivaju uznemirenost akcije 'spoljnih igrača' i rukovodstva u Jerevanu koji destabilizuju situaciju ne samo unutar Jermenije, nego mogu pogoršati situaciju i van nje“, precizirao je Vasiljev.

Kako je dodao, brine i situacija u azijsko-pacifičkom regionu, gde Zapad pokušava da gomila snage i stvori nove vojne blokove.

„Situacija na Dalekom istoku takođe zabrinjava. Vidimo gomilanje NATO snaga u regionu, pokušaje stvaranja novih saveza i blokova u azijsko-pacifičkom regionu“, rekao je Vasiljev.

Prema njegovoj oceni, ta aktivnost predstavlja pretnju ne samo za Rusku Federaciju, već i za sve zemlje članice ODKB.

Rusija i ODKB predlagali NATO dijalog

Rusija i ODKB više puta su predlagali NATO dijalog o izgradnji bezbednosnog sistema, ali ti predlozi nisu naišli na odgovor, saopštio je Vasiljev.

„Ne ograđujemo se od dijaloga i sa zapadnim zemljama. Više puta su i ruska strana i ODKB iznosili predloge NATO da pokrenemo dijalog kako bi se pronašle dodirne tačke o izgradnji sistema bezbednosti, uključujući ključni princip – da ne osiguravamo svoju bezbednost na račun bezbednosti drugih. Nažalost, ti predlozi, koje smo više puta iznosili, nisu naišli na istu želju druge strane“, objasnio je Vasiljev.

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC! Postavićete rakete i mi ćemo uraditi isto

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA