Najnovije

RUSI ZAUZELI VAŽNO MESTO "Čiste" naselje (VIDEO)

Jurišni odredi ruske vojske zauzeli su selo Urožajnoje, koje je predstavljalo važan odbrambeni centar Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

U napadu su učestvovale 37. gardijska motorizovana brigada, 5. gardijska tenkovska brigada i 40. gardijska brigada marinaca, uz vatrenu podršku 30. artiljerijske brigade.

Objavljen je snimak postavljanja ruske zastave iznad zgrade seoske uprave. Marinci su podigli svoju zastavu bliže severnoj periferiji sela, odakle su potisnuli Ukrajince.

Kako piše Ruska gazeta, trenutno je u toku "čišćenje" naselja.

Žestoke borbe na ovom delu fronta vođene su od početka rata u Ukrajini. Poslednjih meseci, kada se pojačao pritisak ruske vojske, delovi ukrajinskih oružanih snaga su očajnički pružali otpor.

Ukrajinske trupe su napustile svoje položaje u centru Urožajnog 12. jula. Tokom povlačenja navodno su izgubili dosta opreme. Prema tvrdnjama Rusa, jedan tenk je izgubio kontrolu, udario je u kuću i eksplodirao.

Boris Rožin, ruski vojni bloger, istakao je da je "oslobađanje Urožajnog" važan taktički uspeh, a o padu ovog mesta izvestio je i novinar Bilda Julian Repke.

"Ukrajinska vojska se u potpunosti povukla iz Urožajnog, omogućavajući ruskim snagama da napreduju još jedan kilometar u roku od 24 sata".

Repke je objavio i snimak zastave koja je postavljena u ovom mestu.

Urožajnoje su zauzeli Rusi na samom početku rata u Ukrajini.

Tokom kontraofanzive u leto 2023. godine, to je bilo jedno od naselja u kom su vođenje žestoke borbe, pošto su i jedna i druga strana procenile da je selo tačka od velike strateške važnosti.

Ukrajinci su 10. avgusta zauzeli Urožajnoje, a 16. avgusta su u potpunosti oslobodili ovo mesto.

Rusi su u decembru prošle godine izvestili da je bataljon Bogdan Hmeljnicki napao ukrajinske snage u blizini ovog mesta.

Taj bataljon je navodno sastavljen od ukrajinskih zarobljenika koji su izrazili želju da se bore na ruskoj strani.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo oslobođenje još jednog naselja u DNR

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA