Najnovije

DODIK: Dijalog tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta BiH jedino rešenje

Predsednik Srpske je pojasnio da je obaveza svih političara u Republici Srpskoj, Federaciji i BiH da pokažu više odgovornosti i spremnosti da zajedno stvore uslove za normalan rad, jer samo tako može se ići ka napretku.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da RS i Federacija BiH moraju da sarađuju kao dobri partneri, koji se uzajamno poštuju i uvažavaju, i zato je dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta jedino rešenje da se očuva dejtonska BiH i to bez međunarodnog intervencionizma.

"Naši stavovi su poznati, BiH je moranje za nas, ali prihvatamo i borimo se za očuvanje dejtonske i ustavne BiH, jer je ona jedini garant zajedničkog života Srba, Hrvata i Bošnjaka. Jedino dejtonska BiH je moguća i održiva. Bošnjački politički predstavnici uzalud se nadaju da će im mešanje stranaca, nametanje odluka i strani intervencionizam doneti unitarnu BiH. Od toga nema ništa", poručio je Dodik u intervjuu Srni.

Predsednik Srpske je pojasnio da je obaveza svih političara u Republici Srpskoj, Federaciji i BiH da pokažu više odgovornosti i spremnosti da zajedno stvore uslove za normalan rad, jer samo tako može se ići ka napretku.

"Bez obzira na to kako će naša budućnost izgledati, kao dobre komšije, moramo uraditi sve da sačuvamo stabilnost i omogućimo razvoj i Srpske i Federacije i u tom pogledu dijalog domaćih političara je ono što može dovesti do rešenja i kompromisa", naveo je Dodik.

Kampanja koja je svih ovih godina vođena protiv Republike Srpske, kao i tajno stavljanje na dnevni red rezolucije o Srebrenici, rekao je predsednik Dodik, dovela je do ogromnog straha, mržnje i nepoverenja između naroda u BiH, a Srbi više ne vide svoju budućnost u BiH koja im se pokušava nametnuti.

Dodik je rekao da je kao predstavnik srpskog naroda i predsednik Republike Srpske želi da omogući da u BiH vidimo što više auto-puteva, novih radnih mesta, moderno opremljenih škola, fakulteta, bolnica, vrtića, parkova, saobraćajnica i da to narodi u BiH, bez obzira da li su Srbi, Hrvati i Bošnjaci, zaslužuju.

"Danas imamo primer da Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministara, na čelu sa ministrom Elmedinom Konakovićem, iz nekih svojih razloga ne dozvoljava da ispravan helikopter, spreman za poletanje i dejstvovanje na požarištu na području Gacka ignoriše zahtev i ne daje odobrenje za prelet. Zašto se to radi!? Ugrožen je narod, njihova imovina. Umesto da se odmah reaguje i pomogne, šta treba da čekamo da se smiluje MIP, da molimo Konakovića", upitao je Dodik.

Poručio je da Republiku Srpsku neće zaustaviti i da je neće uništiti.

"Republika Srpska je dejtonski priznata, ona je ravnopravan entitet u dejtonskoj BiH i ona će da traje i postoji. Mržnja koju sejete svaki dan iz političkog Sarajeva može samo da se obije o glavu onima koji je seju, a nikako Srbima i Republici Srpskoj", poručio je Dodik.

Naveo je da je javnosti poznato da, kao i većina Srba, ništa lepo ne može da pomisli ili kaže o današnjem Sarajevu i da politički predstavnici Bošnjaka ne čine ništa da se taj odnos srpskog naroda prema Sarajevu promeni.

On je konstatovao da su Bošnjaci, ohrabreni podrškom konfliktnog i korumpiranog američkog ambasadora u FBiH Majkla Marfija, stali protiv dejtonske BiH i igraju se sa stabilnošću ovog prostora.

"Neuračunljive osobe, pune mržnje protiv Srba, u liku i delu (Zukana) Heleza i (Denisa) Bećirovića, pretnja su miru i stabilnosti regiona. Uporno zveckanje oružjem i provokacije koje dolaze od ovog dvojca, trebale bi konačno da probude sve u BiH", rekao je predsednik Srpske.

On je ocenio da je krajnje opasna i štetna uloga dela Zapada, koji davanjem podrške i ćutanjem na ono što Bećirović radi rastura i BiH u obliku koji svi danas poznajemo.

Dodik je naglasio da rat postoji samo u glavama poremećenih osoba koje su spremne zbog svojih interesa da ugroze svoj sopstveni narod i da Bošnjaci moraju prestati sa ratnohuškačkom politikom i shvatiti da njihovo jednostrano delovanje ne može doneti ništa dobro nikome u BiH.

HAOS U UKRAJINI! Ukrajinski dezerteri pucali na ukrajinske graničare tokom bega u Moldaviju

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA