Najnovije

"Okrenuti se Rusiji znači okrenuti se Srbiji"

Od utemeljenja svog pravoslavnog identiteta Srbi i Rusi su bili najtešnje povezani. Veliku ulogu u tome imao je Sveti Sava. Do 18-19. veka i književni jezik nam je bio isti. Možemo slobodno reći da se radi o istom narodu koji je imao dve paralelne i uzajamno isprepletane državne istorije, ali koji je, uprkos malignom zapadnom uticaju, očuvao bratska osećanja.

Piše: Vladimir Kršljanin 

I u Drugom svetskom ratu i danas, antiljudska zapadna mašinerija je udarila najpre na Srbe, a potom na Ruse. Ali Rusi su uništili zločinačku mašineriju i pobedu smo zajedno slavili. Rusi će sigurno i danas pobediti, jer je Zapad u rat protiv Rusije stupio u očajanju zato što je već nastao Novi svet, u kome nema mesta za zapadnu hegemoniju, ratove i zločine. Uz Rusiju, nosioci Novog sveta su Kina, BRIKS i svetska većina, a svojom borbom za slobodu i pravdu, Srbija je bila vesnik Novog sveta.

Odstupanje od principa, a naši principi su naše temeljne duhovno-moralne vrednosti, da bi se sačuvali mir i dobrobit naroda, moguće je samo privremeno i na kratko. Dugotrajno odstupanje je uvek kontraproduktivno, jer će ga zapadni zločinci shvatiti kao slabost i zloupotrebiti. A broj Srba koji napuštaju Kosovo i Metohiju već se može porediti sa efektima rata.

Ono što je Trojni pakt bio uoči i za vreme Drugog svetskog rata, to je NATO pakt danas – neprijatelj čovečanstva koji mora biti pobeđen.

Mi treba i dalje da težimo ravnopravnoj saradnji sa svima, ali moramo biti svesni da pošto je 90-ih otvoreno protiv nas ratovao, oligarhijski Zapad će uvek težiti da nas uništi ili bar potčini – sve dok sam ne bude poražen. Zato se danas zapadne investicije plaćaju pristajanjem na rezultate agresije i kolonizacijom. Srećom, naši strateški partneri i saveznici Rusija i Kina su danas i vojno-politički i ekonomski moćniji od Zapada. Oni predvode Novi svet. A naša nastojanja da unapredimo odnose sa Zapadom, po pravilu su praćena ucenama, a često i gubicima suvereniteta, teritorije, pa i ljudskih života.

Formula „Rusija je prekršila međunarodno pravo, ali joj nećemo uvesti sankcije“ kao Solomonsko rešenje, tek kada se prelije u istinu i pravdu – da brat stane uz brata, dokazaće svoju veličinu. A već je vreme da se to dogodi.

Viktor Orban je objavio da se NATO pakt sprema da pošalje trupe u Ukrajinu, što znači da opasna eskalacija preti svetu. U takvoj eskalaciji Zapad nema nikakve šanse, jer su sva preimućstva na strani Rusije i svetske većine: vojno-politička, ekonomska, moralna, demografska. Zapad ne može da pobedi, ali može da izazove nuklearni rat, odnosno uništenje čovečanstva. Ipak, nadamo se i verujemo da će duhovno-moralne vrednosti slobodnog sveta dovesti do oslobodilačkih procesa i na Zapadu.

Neumoljivi uspon oslobodilačke antinatovske svetske koalicije neće dovesti Srbiju u situaciju iz 27. marta i 6. aprila 1941, jer su Srbi svoj deo ovog rata odavno okončali i Rusija (i Kina) neće dozvoliti novu fazu rata protiv Srba. To je sigurno i odavno je poznato.

Ispravno je želeti ravnopravnu saradnju sa svima, ali ne po svaku cenu! Najbolji primer za to je Vijetnam – zemlja koja je u savremeno doba vodila najduži i najteži rat protiv zapadnih sila, i koja je, uz pomoć Rusije, pobedila. Danas Vijetnam ima vrlo razvijenu, pre svega ekonomsku saradnju sa SAD, ali nije prihvatio ni jedan oblik političkih nametanja ili uslovljavanja.

Nije ispravno i mudro, nego je štetno i pogubno, održavati veštačku ravnotežu u odnosima sa prijateljima i neprijateljima!

Rusija nije „jedna od velikih sila“, koje su sve opasne po male zemlje, već je naša i bratska zemlja kojoj dugujemo svoju državnost i slobodu, i koja je i danas spremna da nas zaštiti od svih pretnji i ucena. I više od toga, Rusija je povodom 25 godina od NATO agresije na našu zemlju, objavila da njene normalizacije odnosa sa Zapadom ne može biti bez rešenja srpskog pitanja.

Posle agresije 1999, a s obzirom da NATO nije promenio svoj odnos prema Srbima, Kosovu i Metohiji i drugim za nas vitalnim pitanjima, svaka saradnja sa NATO izvan rezolucija SB 1031 i 1244 je po nas štetna, a svaki upliv NATO na unutrašnje prilike u Srbiji i svaka NATO propaganda moraju biti zabranjeni i tretirani kao krivično delo.

U sadašnjem dramatičnom, ali odlučujućem procesu konsolidacije Novog sveta, sa sigurnim ishodom, Srbija treba da se otvoreno stavi na stranu Rusije i svetske većine. Što pre to učini, biće sigurnija i imaće veće koristi.

To treba da bude praćeno sistematskim i obnoviteljskim procesom čišćenja društvenih odnosa i državnih institucija od malignih naslaga „novog NATO fašizma“. Novi svet i nova, slobodna i ujedinjena Srbija biće inspiracija i siguran dom za sve koji su željni ljudskog dostojanstva, ljubavi, milosrđa, ekonomskog, naučnog i kulturnog razvoja, demokratije i socijalne pravde, srećnijih i brojnijih novih generacija.

Šok potez Ukrajine kod Harkova! Nešto se sprema... Vojska dovukla veoma opasnu grupu da zaustavi Ruse!

Izvor: Politika  
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA