Najnovije

Radnike PO Štrpce ispituje policija tzv. Kosova; oglasila se Kancelarija za KiM

Progonu i pritiscima prethodnih meseci izloženi su i zaposleni u lokalnim samoupravama u opštinama Lipljan, Istok, Peć i Gora, kao i u zdravstvenim ustanovama, poštama, filijalama Poštanske štedionice, kao i direktori osnovnih i srednjih škola u opštinama na severu KiM, istakla je Kancelarija za KiM.

Radnici privremenog organa opštine Štrpce, njih 14, nalazi se na ispitivanju u policijskoj stanici u Uroševcu, pošto je policija tzv. Kosova pre dve godine zatvorila objekat u kom su smešteni administracija i uprava PO Štrpce.

Oni su se javili na poziv odeljenja za teška krivična dela, koji je izdat 15. jula 2022. godine.

Više od 30 pripadnika specijalnih jedinica policije tzv. Kosova 7. jula 2022. upalo je pod punom ratnom opremom u zgradu PO opštine Štrpce odakle su odneli dokumentaciju, a zgradu nasilno zatvorili.

Kancelarija za KiM: Saslušanja u Štrpcu imaju za cilj da slome duh srpskog naroda
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da saslušavanje radnika lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova u sistemu Republike Srbije, u opštini Štrpce, po nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ima za jedini cilj da se slomi duh srpskog naroda u Sirinićkoj župi i dodatnim pritiskom i zastrašivanjem natera ih da napuste svoja ognjišta.

Kako se navodi, pozivi za saslušanja i informativne razgovore upućeni su na adrese više predstavnika Privremenog organa opštine Štrpce koji su se uredno odazvali pozivu.

"Reč je o veoma uznemirujućem postupanju prištinskih organa koji su prvo godinama protivpravno u kazamatima držali čelnike opštine Štrpce, a sada dodatno progone ostale zaposlene. Ovakvim institucionalnim nasiljem Aljbin Kurti želi da ukine srpske institucije na Kosovu i Metohiji i zatre tragove srpskog postojanja na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Kancelarija o novom udaru na Srbe obavestila pismom i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i ostale relevantne međunarodne misije tražeći da se angažuju i zaustave novi progon predstavnika opštine Štrpce.

Kancelarija podseća da su progonu i pritiscima prethodnih meseci izloženi i zaposleni u lokalnim samoupravama u opštinama Lipljan, Istok, Peć i Gora, kao i u zdravstvenim ustanovama, poštama, filijalama Poštanske štedionice, i direktori osnovnih i srednjih škola u opštinama na severu KiM, što govori o planskom i sistematskom pokušaju zatiranja srpskih tragova na KiM.

HAOS U UKRAJINI! Ukrajinski dezerteri pucali na ukrajinske graničare tokom bega u Moldaviju

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA