Najnovije

Sudija na Floridi odbacila tužbu protiv Trampa u slučaju o nezakonitom čuvanju poverljivih dokumenata

Odluka je doneta tokom prvog dana Republičke nacionalne konvencije i nakon pokušaja atentata na bivšeg predsednika tokom vikenda.

Sudija na Floridi koja je nadgledala suđenje protiv Donalda Trampa u slučaju o poverljivim dokumentima odbacila je u ponedeljak slučaj protiv bivšeg američkog predsednika na osnovu toga što je imenovanje i finansiranje specijalnog tužioca DŽeka Smita bilo nezakonito.

Protiv Trampa je u toj američkog državi vođen proces zbog navodno nezakonitog čuvanja poverljivih dokumenata u svojoj kući u Mar-a-Lagu.

Sudija Ejlin Kenon, koju je Tramp nominovao, u svojoj odluci na 93 stranice je napisala da je Smitovo imenovanje "nezakonito", pošto ga je na tu poziciju postavio američki ministar pravde Merik Garland, a ne predsednik i Senat.

"Nijedan od statuta koji se navodi kao pravni autoritet za imenovanje ne daje ministru široka ovlašćenja za imenovanje nižeg službenika niti mu daje pravo da imenuje saveznog službenika sa vrstom tužilačke moći koju ima specijalni tužilac Smit", napisala je Kenon.

Odluka je doneta tokom prvog dana Republičke nacionalne konvencije i nakon pokušaja atentata na bivšeg predsednika tokom vikenda, ali i nekoliko nedelja nakon što je Vrhovni sud saopštio da predsednik ima imunitet za službena dela, prenosi "Gardijan".

Trampov tim je tvrdio da je bivši predsednik žrtva selektivnog krivičnog gonjenja i da je na meti demokrata dok pokušava da osvoji drugi mandat u Beloj kući.

BOCAN HERČENKO:Prištinske vlasti veličaju nacističke kolaboracioniste

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA