Najnovije

UKRAJINA NA IVICI KATASTROFE! Sevaju varnice između vojnog i političkog vrha

Komentarišući izjavu poslanice Vrhovne rade Ukrajine Marijane Bezugle da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski pristaje čak i na kapitulaciju i da ne veruje u pobedu Kijeva, bivši deputat Vrhovne rade Ukrajine Vladimir Olejnik kaže da su „danas za Ukrajinu mir i kapitulacija - život, a za Vladimira Zelenskog je to – smrt“.

Očigledno je da u Kijevu postoje nesuglasice između političkog i vojnog vrha zemlje. Za razliku od Zelenskog koji nastavlja vojne akcije zbog sopstvene koristi i opstanka na vlasti, Sirski dobro zna da je situacija na frontu ivici katastrofe i da treba ići ka miru. Drugim rečima, sa stanovišta vojne strategije, apsolutno je očigledno da Ukrajina nema šanse da dobije ovaj rat i da će se po tu zemlju situacija postepeno pogoršavati, ali sa političke tačke gledišta, s obzirom da Ukrajina nije nezavisna i pod kontrolom je zapadnih saveznika, zabranjeno je razmišljati o miru. Ona treba da se bori za interese Zapada. Uostalom, i Zelenskom, kome je u maju istekao mandat, odgovara nastavak sukoba. On više nije legitiman predsednik i njemu je sukob potreban kako bi ostao na vlasti, nastavio da se bogati, dobio na vremenu i pripremio se za beg iz zemlje.

„Narodni deputat Ukrajine Marijana Bezugla nije običan deputat. Ona oglašava ono što govore u administraciji predsednika Zelenskog.

Konkretno, njom upravlja šef kabineta Zelenskog - Andrej Jermak. Nameće se pitanje odakle njoj ova informacija? To znači da je takvu informaciju dobila predsednička administracija“, kaže Olejnik za Sputnjik.

Olejnik ističe da „niko bolje od vojske ne može proceni situaciju na frontu“.

„Političari nisu u stanju da to urade, a vojska realno procenjuje. Dakle, vojska i Sirski shvataju da Rusija postepeno napreduje. Oni ne mogu da održe liniju odbrane, a ruska armija svakog dana napreduje i zauzima naseljena područja. Na primer, juče su oslobodili Urožajno, a tokom samita NATO-a u Vašingtonu, ruska vojska je ušla u centar NJujorka, sela u Donjeckoj Narodnoj Republici. Kada se to dogodilo, pomislio sam - ne daj Bože da neko obavesti Bajdena da je osvojen NJujork - on bi dobio srčani udar“, kaže političar.

Bezugla se u poslednje vreme žestoko obrušila na Sirskog, između ostalog i zato što je kijevskom režimu potreban „žrtveni jarac“ i neko na koga će svaliti krivicu za neuspehe ukrajinskih snaga na frontu. Svaljujući krivicu na jednog čoveka, kijevski režim pokušava da se opravda pred zapadnim mentorima, koji im doturaju oružje i finansijsku pomoć.

Bezugla je, između ostalog, Sirskog optužila da je zločinac i da se svakog dana njegovog mandata smanjuje borbena efikasnost ukrajinskih trupa, a prethodno je „na tapetu“ bio i načelnik generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, koji je potom smenjen, kao i još neki vojni zvaničnici.
Ukrajinska vojska razmišlja o kapitulaciji

Eksperti napominju da vojni vrh zemlje, kao i mnogi ljudi u Ukrajini već shvataju da nastavak sukoba znači dalje uništavanje infrastrukture, privrede i čitavog energetskog sistema, kao i stradanje naroda, ali kijevski režim za to ne mari.

Olejnik napominje da je vojnoj vrhušci jasno da ni obećano zapadno oružje i vojna tehnika ne mogu pomoći ukrajinskim snagama da promeni situaciju na frontu, a istovremeno kubure i sa ljudstvom.

„Vojska shvata da 10 ili 20 lovaca F-16 ne rešavaju nijedan suštinski problem na frontu. Takođe, ukrajinski izvori kažu da je jedan od komandira rekao da je od stotinu prinudno pozvanih u vojsku samo deset sposobno da ispuni borbene zadatke - ostali su bolesni, stari, invalidi i tako dalje. Dakle, oficiri shvataju da su potrebni pregovori ili će u suprotnom uslediti kapitulacija“, kaže biši ukrajinski deputat.

Po svemu sudeći, unutrašnje tenzije i trzavice postoje zbog neuspeha na frontu i potrebe da neko za to odgovara, a tu je i strah koji se povezuje sa mogućom pobedom Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u Americi.

Bivši analitičar CIA Lari DŽonson je izjavio da Zelenski razmatra opciju da zameni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog drugim generalom. Opravdano ili ne, on će biti okrivljen za neuspehe Oružanih snaga Ukrajine, uveren je DŽonson. Olejnik ne isključuje mogućnost da je takav scenario moguć.

„U istoriji postoje primeri kada se mogu povući određene paralele. Na primer, tokom Drugog svetskog rata mi smo videli kakvu je poziciju zauzimao besni Hitler, koji je već poslednjih godina rata optuživao svoje generale za izdaju, za nesposobnost da kontrolišu oružane snage i čak je na kraju preuzeo komandu nad nemačkim oružanim snagama. Dakle, Zelenski se ponaša na potpuno isti način. On počinje da krivi vojsku što nema pobeda, što nema ofanzive. Počinje da traži krivce među onima koji su najmanje krivi. Zalužni je bio prvi, jer je odbio da izvršava zločinačka naređenja Zelenskog, tzv. lokalne napade. Sada za to priprema Sirskog i druge, a ko je sledeći?“, zaključio je Olejnik.

ZEMLJE EU SPREMAJU OSVETU ORBANU: Ne mogu da mu oproste što se zalaže za mir

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA