Najnovije

VELIKI PROBLEM ZA KIJEV: Nova ukrajinska ofanziva kreće tek sledeće godine uprkos pomoći NATO!

Zvaničnici NATO-a ne očekuju da Kijev pokrene novi pokušaj da potisne ruske trupe ove godine, uprkos milijardama dolara vrednim novim oružjem koje su obećale države članice, objavio je NJujork Tajms.

Kijevu je obećano više raketa, oklopnih vozila i municije na samitu NATO u Vašingtonu, a SAD i njeni saveznici potpisali su dugoročnu obavezu pomoći. Ali će proći meseci i godine pre nego što oružje bude isporučeno, s obzirom na to da neka od njih tek treba da budu proizvedena, saopštio je NJujork Tajms
Govoreći pod uslovom anonimnosti, jedan visoki zvaničnik NATO izjavio je za Tajms da pomoć stavlja Kijev na put ka novoj ofanzivi sledeće godine. Drugi je tvrdio da će ukrajinske trupe ostati u defanzivi najmanje još šest meseci.

Ukrajinska vlada je okrivila nedovoljne isporuke zapadnog oružja za neuspehe njenih snaga na bojnom polju, uključujući prošlogodišnju mnogo hvaljenu „kontraofanzivu". Vladimir Zelenski se požalio na isti problem ranije ovog meseca, kada je tvrdio da Kijev ima trupe u pripravnosti koje čekaju da budu naoružane.

- Imamo želju da pokrenemo kontraofanzivu, ali alati nisu stigli. To jest, imamo brigade bez oružja, imamo rezerve, imamo 14 nedovoljno naoružanih brigada koje nemaju odgovarajuće naoružanje - izjavio je Zelenski za Blumberg.
Zapadni zvaničnici su delimično okrivili i sam Kijev, kada su privatno razgovarali sa novinarima. Zelenski je navodno nekoliko puta nad‌jačao ukrajinsko vojno rukovodstvo kako kao prioritet stavio svoje političke ciljeve. 

Na primer, početkom 2023. uložio je snage u odbranu grada Artjomovska, takođe poznatog kao Bahmut, navodno odbacujući pozive američkih vojnih zvaničnika da se povuče i sačuva svoje trupe za kontranapad.

Moskva je izjavila da nikakav iznos strane pomoći ne može promeniti ishod ukrajinskog konflikta, i da spoljna podrška nepotrebno produžava neprijateljstva. Zapadno proizvedeno oružje „će goreti" kao i ostatak ukrajinske opreme, predviđaju ruski zvaničnici.

DODIK: Dijalog tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta BiH jedino rešenje

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA