Najnovije

ZEMLJE EU SPREMAJU OSVETU ORBANU: Ne mogu da mu oproste što se zalaže za mir

Zemlje Evropske unije osmislile su način na koji žele mađarskom lideru Orbanu da pokažu nezadovoljstvo zbog njegove samoinicijativne mirovne turneje, piše "Politiko".

Evropska komisija je zatražila od svojih komesara da ne prisustvuju neformalnim sastancima ministara tokom mađarskog predsedavanja Savetom EU, objavio je "Politiko" pozivajući se na tri zvaničnika EU.

Umesto njih, slanjem državnih službenika na sastanke, Komisija smatra da će poslati poruku Budimpešti da je njeno ponašanje pri predsedavanju EU neprihvatljivo.

Mađarska je u junu preuzela rotirajuće predsedavanje od Belgije. Od tada je mađarski premijer Viktor Orban samoinicijativno prenuo u mirovnu misiju u Kijev, Moskvu, Peking i Vašington, što su njegove kolege iz EU dočekale sa negodovanjem.

Pravna služba Saveta EU prenela je ambasadorima EU da Orban time krši sporazum, a lideri EU su javno osudili postupke Budimpešte.

Jedan od vida negodovanja je i slanje nižih službenika umesto ministara na neformalne sastanke koje će Mađarska organizovati u Budimpešti.

Primera radi, ministri spoljnih poslova Unije su spremni da odbiju Mađarsku tako što će organizovati sopstveni samit spoljnih poslova u avgustu umesto da putuju u Budimpeštu na događaj Viktora Orbana.

VELIKI PROBLEM ZA KIJEV: Nova ukrajinska ofanziva kreće tek sledeće godine uprkos pomoći NATO!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA