Najnovije

Ana Brnabić drži konferenciju da bi „dokazala“ da su DS i DSS dozvolili iskopavanje litijuma u Srbiji

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je na konferenciji za medije da je ćerka firma Rio Tinta u Srbiji osnovana 2001. godine i odgovorila lideru Stranke slobode i pravde (SSP) kome je poručila da iznosi neistine.

Ana Brnabić je u obraćanju medijima poručila da je konferenciju sazvala kao odgovor na izjavu lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa.

„Osetila sam potrebu da odgovorim na neistine koje je juče ponovo izrekao predsednik SSP Dragan Đilas koji je pri čistoj svesti izjavio da nije istina da je DS izdala dozvolu Rio Tintu 2006. godine za eksploataciju. Citiram:’DS 2006. godine nije bila vlast, nego opozicija… I zna Vučić da nije prva na listi za Loznicu prodavala zemlju Rio Tintu“, rekla je Brnabić između ostalog i dodala:Ana Brnabić je u obraćanju medijima poručila da je konferenciju sazvala kao odgovor na izjavu lidera Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa.

„Pod jedan, našla sam još jedan dokument javno dostupan svima iz Agencije za privredne registre. Kada je u Republici Srbije osnovana ćerka firma Rio Tinta, 16.maja 2001. godine. Dakle, ćerka firma je osnovana u Srbiji 16. maja 2001. godine. Ko je tada bio na vlasti? Ko je bio na vlasti tada u Srbiji? Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Darko Glišić? Ne, bila je Demokratska stranka“, izjavila je između ostalog Brnabić.

Ona je dodala da je promenjen Zakon o rudarstvu 2006. godine, a da je predsednik Vlade tada bio Vojislav Koštunica, dok je predsednik države bio DS.

„DS nije imala veze tada, je l? Pali su sa Marsa? Kao što nije imao ni Dragan Đilas…“, nastavila je Brnabić.

Ana Brnabić je pročitala da su 26. septembra 2005. godine odobrena geološka istraživanja na teritoriji Loznice.

„Nakon toga, 2006. godine donosi se novi zakon o rudarstvu. Zašto je to važno? Hajde da vidimo kakav je bio taj zakon do 2006. godine. Donet je 1995. godine, i bilo je propisano da se nakon istraživanja davanje mineralnih sirovina na korišćenje vrši javnim nametanjem. Dakle dozvola za eksploataciju se vrši putem javnog nametanja, pa ko da više i bolje uslove, dobije dozvolu. U zakonu piše sledeće: „Posebno u slučaju kada se daju na korišćenje mineralne sirovine od strateškog značaja za Republiku Srbiju“. 2006. godine ovo se ukida, nema više javnog nadmetanja, nema prikupljanja ponuda, već se uvodi pravilo da onaj ko ima istražnu dozvolu jedini može da dobije pravo na eksploataciju“, istakla je predsednica Skupštine.

Zašto promoviše litijum ako je stavljena tačka na Rio Tinto?

Na pitanje novinarke N1 televizije zbog čega promoviše litijum ako je rekla tokom 2022. godine da je stavljena tačka na Rio Tinto, Brnabić je odgovorila da je ona optužila da radi za privatnu kompaniju.

POBUNA U ODESI! Zapaljenp vojno vozilo - na njemu stoji parola "Odesa je ruski grad" (FOTO)

„Upravo ste me optužili da radim za privatnu kompaniju, a ne narod. Time vi mene targetirate, a ja ne radim za privatnu kompaniju već za građane Srbije… Da, 2022. godine sam stavila tačku jer je bilo jasno da je tema politizovana, tada je Rio Tinto slavio već punoletstvo u Srbiji. Od‌jednom je Rio Tinto postao đavo, neću da ih branim. Šta se to promenilo?… Nadam se da će Vlada nastaviti da gura, ali jako je bitno da argumentovano razgovaramo. Sve što sam pričala tada nastavljam da pričam i sada“, rekla je Brnabić.

Komentarišući to što targetira nezavisne medije, Brnabić je objavila da ne zna šta su to nezavisni mediji.

„Targetiram tajkunske medije… Ja ne targetiram nikoga, vi ste mene targetirali. Kada je citiram nekog iz tajkunskih medija ko Aleksandra Vučića okarakteriše da je bolestan, zao, manipualitvan, lažov, isključiv, osion, agresivan, samoživ, populistički lider, produkt zmijskog gnezda… Ovo su samo reči koje sam čula na N1 i onda ja vas targetiram, a ne vi mene“, navela je Brnabić.

Ursula fon der Lajen ili Viola fon Kramon?

Na pitanje kako komentariše izjavu Zlatka Kokanovića iz udruženja Ne damo Jadar da Olaf Šolc i Ursula fon der Lajen nisu dobrodošli u Srbiji, Brnabić je odgovorila i tom prilikom napravila lapsus.

„Zanimljivo je da to dolazi od čoveka koji doveo Ursulu fon der Lajen koja je najveći lobista za kosovsku nezavisnost, ne postoji veći od nje. Ursula fon der Lajen je žena koja ako išta ima veze sa litijumom kaže da to mora da se uradi sa najvišim standardima, onda nije dobrodošla, ali kao najveći lobista za Kosovo je dobrodošla i od komšija ih branite sekirom. Olaf Šolc je predsednik Vlade Nemačke čije kompanije zapošljavaju 90.000 ljudi u Srbiji i za mene je prilično dobrodošao… Ona je dobrodošla, ali nije dobrodošla Ursula fon der Lajen“, rekla je Brnabić, napravivši lapsus kada je tri puta pomešala bivšu evroposlanicu Violu fon Kramon i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

Na pitanje da li je tačna informacija da će u zvaničnu posetu Beogradu doći predsednica Evropske komisije i nemački kancelar, ona je rekla da nema te informacije i da kod nje niko ne dolazi.

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA