Najnovije

DODIK: Nadamo se dobroj saradnji sa novim ambasadorom SAD, sa Marfijem je to bilo nemoguće

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je podsetio da sa sadašnjim ambasadorom Majklom Marfijem nije bila moguća dobra saradnja, jer je "njegov odnos bio navijački i pristrasan, na strani Bošnjaka".

U očekivanju dolaska novog ambasadora SAD u BiH, izražavamo nadu u ponovni početak afirmativne i dobre saradnje u postizanju napretka i stabilnosti u BiH, napisao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom Iks nalogu. On je podsetio da sa "sadašnjim ambasadorom Majklom Marfijem to nije bilo moguće jer je njegov odnos bio navijački i pristrasan, na strani Bošnjaka".

"On je u odnose uneo nedopustiv nivo ličnog i mrzilačkog prema Srbima i Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

On je poručio da "Dejtonski mirovni sporazum spada među najvažnija međunarodna dokumenta, a njegovo stvaranje i stupanje na snagu bilo je nemoguće bez posredovanja američke strane".

"Razumevanje procesa, okolnosti i specifičnih odnosa koji prate politički život u BiH ključ je podrške ukupne međunarodne zajednice za očuvanje dejtonskih principa na kojima počivaju mir, prosperitet i stabilnost u BiH i regionu. Pozdravljamo i očekujemo saradnju na osnovama uzajamnog poštovanja i nemešanja u unutrašnja pitanja od strane diplomata u BiH", naveo je Dodik.

Američki predsednik DŽozef Bajden i zvanično je predložio Daglasa DŽounsa za novog ambasadora u Bosni i Hercegovini. Marfijev naslednik DŽouns je, kako se navodi u zvaničnoj biografiji, karijerni diplomata koji je trenutno na funkciji zamenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja pri američkom Stejt departmentu.

Zadužen je za evropsku bezbednost uključujući NATO, OEBS i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Severnu Evropu, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i bezbednost Arktika.

Bio je otpravnik poslova i zamenik šefa misije u Misiji SAD pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021. godine.

Radio je kao zamenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a bio je angažovan i u Sarajevu. DŽouns je diplomirao na Baudin koledžu i magistrirao međunarodne odnose na Univerzitetu Prinston. Dobitnik je predsedničke nagrade za zasluge, a govori hebrejski i srpsko-hrvatski, navedeno je u DŽonsonovoj zvaničnoj biografiji.

VOJSKA U PRIPRAVNOSTI! Rusija objavila udarnu vest o F-16!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA