Najnovije

"Fašisti moraju da budu uništeni": Istražni komitet Rusije istražuje ubistvo ruskog vojnika

Na video-snimku koji je objavio "Azov" vidi se kako pripadnik neonacističkog bataljona u rovu ubija ranjenog ruskog vojnika koji je nenaoružan sedeo na zemlji.

Istražni komitet Ruske Federacije istražuje sve okolnosti u kojima je ubijen nenaoružani ruski vojnik, što je obelodanjeno snimkom koji su podelili vojnici bataljona "Azov".

"Istražitelji će istražiti slučaj streljanja ruskog vojnika i otkriti sve okolnosti, kao i krug lica umešanih u zločin", navodi se u saopštenju Istražnog komiteta. 

Na video-snimku koji je objavio "Azov", a koji je snimljen kamerom koja se nalazila na šlemu ukrajinskog vojnika, vidi se kako pripadnik neonacističkog bataljona u rovu nailazi na ranjenog ruskog vojnika koji je nenaoružan sedeo na zemlji i nije mogao da pruži nikakav otpor.

Uprkos tome, kao i činjenici da je imao dovoljno vremena da sve to uvidi, napadač ga je upucao. Pritom, ispalio je više metaka i nakon što je ruski vojnik ubijen, psovao ga, a drugi ukrajinski vojnici koji su bili u rovu su se pridružili psovkama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, komentarišući ubistvo ruskog vojnika, nazvao borce "Azova" fašistima. "Fašisti su fašisti, moraju da budu uništeni", poručio je Peskov.

Sličnu izjavu imao je i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev koji je poručio da nema mesta ni za kakvo milosrđe, ni za kakvo dobro u odnosu prema "ukrajinskim monstrumima" zbog njihovog odnosa prema ruskim zarobljenim vojnicima i kršenja Ženevske konvencije.

Nije prvi put da su se na internetu pojavili snimci odmazde ili zlostavljanja ruskih vojnika koje snimaju i objavljuju sami Ukrajinci. Takođe, mučenju su posvedočili i ruski vojnici koji su imali sreće da se vrate iz ukrajinskog zarobljeništva. U pokušaju da dobiju informacije, ukrajinski vojnici su im odsecali prste, pucali u noge, prebijali, naveo je Istražni komitet.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da veliku većinu ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini muče i ne dozvoljavaju im da stupe u kontakt sa porodicom, a više od polovine njih je prinuđeno da se snima u propagandnim snimcima.

Nemali broj ruskih vojnika se iz zarobljeništva vratio sa polomljenim zubima, slomljenim kostima i drugim povredama.

I komisija Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija je u svom izveštaju potvrdila da su vojnici Oružanih snaga Ukrajine počinili ratne zločine tako što su ubijali i mučili ruske ratne zarobljenike.

Sa druge strane, Kijev nije pokrenuo krivične postupke protiv svojih boraca koji su pucali na zarobljene ruske vojnike, iako su snimci nekoliko takvih zločina bili zabeleženi i objavljeni, primetio je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk.

Evropski desant na Srbiju: Nemački kancelar i EU komesar stižu u Beograd zbog litijuma

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA