Najnovije

POKRENULI SE BRODOVI! Zajednička pomorska akcija Rusije i Kine

Brodovi Rusije i Kine izvode zajedničku obuku snaga PVO i protivpodmorničke vežbe uz angažovanje kineske mornaričke avijacije, a u manevre su uključene ruske korvete „Gromki“ i „Rezkij“, najnoviji brod projekta 20380, koji je prebačen u Pacifičku flotu u septembru prošle godine.

Vežbe „Pomorska saradnja -2024“ održavaju se prema godišnjem planu i bilateralnom sporazumu, a ti manevri imaju za cilj da pokažu odlučnost i sposobnost vojske u zajedničkom suočavanju sa pretnjama pomorskoj bezbednosti i očuvanju globalnog i regionalnog mira i stabilnosti.
Zajedničke vojne vežbe ruske i kineske mornarice, koje se održavaju na jugu Kine, govore o tome da Moskva i Peking aktivno jačaju stratešku saradnju u sferi bezbednosti, a u senci NATO pokušaja da se učvrsti u Azijsko-pacifičkom regionu, kažu ruski eksperti„Rusija i Kina redovno izvode vojne vežbe i na kopnu, u vazduhu i na moru. Takve vežbe se praktično odvijaju dva ili tri puta godišnje. Ovo sada su pomorske vežbe. Na njima učestvuju dve korvete ruske Tihookeanske flote i kineski brodovi. Šta uključuje scenario ovih vežbi? Kao prvo, zajedničko manevrisanje na moru. Odnosno, posade ovih brodova moraju da razumeju međusobne signalepomorskim signalnim zastavama, jer na moru, na određenom rastojanju nije uvek moguće čuti šta se govori telefonom ili radio vezom...“, kaže ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Litovkin.

Posade dveju zemalja učestvuju u obuci spasavanja na moru, uvežbavaju tankiranje goriva sa jednog broda na drugi, dostavljanje sveže vode i tako dalje, dodao je Litovkin.

„Zajedničko odbijanje vazdušnih napada takođe je veoma važno. Jasno je da tokom ovakvih vežbi dolazi do razmene navigacionog iskustva i razmene iskustava u određenim situacijama - požar na brodu, poplava na brodu, kvar jednog ili drugog motora i tako dalje. Problema sa vodom može biti mnogo, ali moramo biti u stanju da se nosimo sa njima i da pomognemo jedni drugima“, kaže Litovkin.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se takvi zadaci uvežbavaju između brodova jedne zemlje, ali i između brodova različitih zemalja, uključujući Rusiju i Kinu, ali i druge zemlje.

Rusija i Kina – leđa uz leđa

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Kine su važne i u sferi bezbednosti, u kontekstu pokušaja NATO-a da se učvrsti u Azijsko-pacifičkom regionu, ističe Litovkin.

„Rusija i Kina nisu saveznici u bukvalnom smislu, odnosno nemamo sporazum o uzajamnoj pomoći, ali imamo ugovor o partnerstvu. Si Đinping je rekao da je naša veza jača od uzajamne pomoći. Kada Rusija i Kina deluju zajedno u Tihookeanskom regionu, to je nagoveštaj da će raditi zajedno ili što bi kineski lider rekao ‘leđa uz leđa’. Dakle, ovo je nagoveštaj da se, čak ni pojedinačno, Rusija i Kina ne mogu pobediti“, ističe ekspert.

NATO i njegovi saveznici jačaju svoje prisustvo u Azijsko-pacifičkom regionu, što stvara tenzije u tom regionu, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je obelodanio da se alijansa zalaže za povećanje obima zajedničkih vežbi sa Japanom usred bezbednosnih problema u Aziji i Evropi.

„Činjenica je da je NATO instrument Sjedinjenih Država za rukovođenje Evropom, pošto SAD pretenduju na pravo da globalno kontrolišu svet. Čuli smo Bajdena kako kaže: ‘Ja upravljam zemljinom kuglom, ja kontrolišem planetu’. NATO, kao instrument Sjedinjenih Država, takođe pretenduje na superiornost nad celim svetom i svoju globalnu ulogu, pa stoga pruža šapu ili, može se reći, i pipke na Azijsko-pacifički region. Štaviše, tamo postoji organizacija AUKUS, koju čine Velika Britanija, Sjedinjene Države i Australija, a stvorila je i takav savez u koji uvlače Japan i Južnu Koreju. Pokušavaju i Indiju da uvuku tamo, ali Indija to kategorički odbija i stoga NATO demonstrira da su NATO i AUKUS u istom vagonu, da sarađuju zajedno. Zbog toga mnoge NATO zemlje učestvuju u vežbama sa Japanom, a posebno Nemačka, čiji su brodovi su prisutni u Azijsko-pacifičkom regionu, uključujući i u Tihom okeanu, kod obala Aljaske i San Franciska“, kaže Litovkin.

Ruski eksperti ističu da aktuelne vežbe nisu jednokratna reakcija na samit NATO-a, već deo sistema planskog jačanja vojnih i vojno-tehničkih veza, na osnovu kojih će Moskva i Peking moći pouzdanije da brane svoje interese u regionu gde alijansa jača svoje prisustvo.
Stručnjaci preciziraju da je strateško pratnerstvo Rusije i Kine takođe značajan instrument za obuzdavanje Sjedinjenih Država, koje ne kriju namere da dodatno zaoštre situaciju oko Kine snabdevanjem Tajvana savremenim naoružanjem.

Kina i Rusija sada demonstriraju svoj zajednički potencijal kako bi sprečile zapadni blok da preduzme dalje korake ka eskalaciji situacije u oblasti Tajvana i u Južnom kineskom moru.

Eksperti konstatuju da se sada situacija dramatično promenila, jer u svetu deluje nekoliko centara moći, a jedan od njih su Kina i Rusija, koje se protive agresivnim namerama SAD da diktiraju svoje uslove u značajnim regionima. Stoga su vežbe kao što je „Pomorska saradnja – 2024“ aktuelnije nego ikad.

Sjedinjene Države pokušavaju da satanizuju Kinu

Zajedničke vežbe Rusije i Kine održavaju se nekoliko dana nakon što je NATO nazvao Peking „glavnim omogućivačem ruskog rata u Ukrajini“, što je kineska strana oštro negirala, i nakon što je Kina na samitu NATO-a u Vašingtonu označena kao „spoljna pretnja“. Osim toga, u završnoj deklaraciji samita, Peking je pozvan da prekine pružanje materijalne i političke podrške Moskvi u sprovođenju specijalne vojne operacije, uključujući zaustavljanje izvoza robe dvostruke namene u Rusiju, a američki predsednik DŽo Bajden je čak zapretio, rekavši da će Peking morati da plati „odgovarajuću cenu“ za svoje postupke.

„Kao prvo, nema nikakvih dokaza da nam Kina pruža materijalnu pomoć u sprovođenju specijalne vojne operacije. Generalno, Kina ne podržava direktno rusku specijalnu operaciju, već se drži neutralne pozicije. Zainteresovana je za to da na teritoriji Ukrajine zavlada mir i da Rusija i Ukrajina sklope mirovni sporazum na diplomatskoj osnovi. A, to što Bajden kaže da Kina podržava Rusiju u ovoj operaciji je laž. To je pokušaj Sjedinjenih Država da demonizuju Kinu i da ih stave u nepovoljan položaj, na šta je kinesko rukovodstvo više puta dalo argumentovan i čvrst odgovor“, ističe Litovkin.

Inače, očekuje se da će ovi manevri dodatno produbiti sveobuhvatno strateško partnerstvo između Rusije i Kine, kao i koordinaciju oružanih snaga.

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA! Zelenski doneo radikalnu odluku

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA