Najnovije

TOTALNA ŠIZOFRENIJA U EU! Kazna za mirotvorni stav Mađarske, nagrada za ratnu histeriju Estonije

U Briselu nisu srećni što je došao red na Viktora Orbana da predsedava Evropskom unijom, a možda ga i kazne jer se usudio da kao lider suverene države otputuje u Moskvu. Istovremeno, marginalna antiruska političarka iz Estonije izabrana je za šefa EU diplomatije. Razlog za kažnjavanje jedne i nagrađivanje druge države isti je – Rusija.

Premijer Estonije Kaja Kalas podnela je ostavku na to mesto, a poziciju napušta jer su lideri članica Evropske unije na samitu u Briselu odobrili njenu kandidaturu za mesto vrhovnog predstavnika EU za strane poslove i bezbednost.

Sa druge strane Viktor Orban, čija zemlja trenutno predsedava u Savetu EU, nije pozvan da se tradicionalno obrati na prvoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

Orban je nedavno posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu, a poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu. Zbog ovih putovanja, poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji.

Zaposlena preko veze – mrzi Rusiju

Novinar i jedan od urednika u listu „Politika“ Bojan Bilbija napominje da treba razdvojiti funkciju koju sada ima Mađarska kao predsedavajuća saveta Evropske unije jer se tu radi o redovnoj rotaciji država na svakih šest meseci.

Većina njih u Briselu nije srećna što je sada došao red na Orbana da on vodi Evropsku uniju. Vidimo da su, kada je reč o njegovim inicijativama i putovanjima u Mosku ili Peking, one dočekane na nož i da tu nema podrške za njega, a da se čak predlaže da bude i kažnjen jer je, eto, na svoju ruku to učinio. Kao da on nije lider jedne suverene zemlje koji vodi svoju državu i ima pravo da odlučuje gde će da putuje, a gde neće, rekao je Bilbija za Sputnjik.

On kaže da da je izgleda zabranjeno da se uopšte i čuje ruski glas bilo gde u EU, pa čak i ako je reč o racionalnim predlozima da se pregovara o miru i zakopavanju ratnih sekira, što su bile teme Orbanovih poseta.

Sad druge strane imamo imenovanje Kaje Kalas kao jedne od najmanje autoritetnih ličnosti u Evropskoj uniji. Ona je bila na čelu vlade jedne od možda najmanjih, najmaloljudnijih zemalja i najnemoćnijih članica, a dobila je sad drugu najmoćniju funkciju u Evropskoj komisiji. To je svakako simptomatično i po mom mišljenju jedino što je nju moglo da preporuči za to mesto jeste njena izrazita antiruska retorika i politika koju je u skladu sa tim sprovodila.

Naš sagovornik podseća da je Estonija tokom rata u Ukrajini uvek pokazivala najviše ratobornosti prema Moskvi, kao da, u najmanju ruku, ima 500 bojevih glava, a ne da se radi o zemlji koja nema čak ni oružane snage u punom formatu. Reč je, kaže on, o minornoj armiji koja teško da bi i samu sebe mogla da odbrani u nekom ozbiljnijem sukobu.

Samo jedna od činovnika

Ovakvo stanje na terenu ne treba preterano ni da nas raduje, ali ni da obeshrabruje jer, na kraju krajeva, kaže Bilbija, neće Kaja Kalas odlučivati o politici Evropske unije, već će se sve usaglašavati na druge načine i kroz konsenzus država članica.
Ono što nama takođe ne ide u prilog jeste što će u njenom resoru biti i pitanje dijaloga Beograda i Prištine, a ona će verovatno nekog svog čoveka imenovati umesto Lajčaka, što znači da će njen posrednik direktive dobijati direktno od nje. Samo ne smemo da upadnemo u tu zamku da zauzimamo bilo kakav neprijateljski stav prema Kaji Kalas, već je bitno da razumemo da je ona samo jedan od činovnika Evropske unije.
Postoje političari sa mnogo većim autoritetom i snagom unutar granica EU, objašnjava Bilbija, a izabrana je baš gospođa Kalas, čime se iskazuje jedan krajnje negativan stav prema Rusiji i mogućnosti da se rusko-ukrajinski sukob brzo okonča.

Ne možete mu ništa

Bivši diplomata Branko Branković kaže da situacija u EU uopšte nije ružičasta, pre svega zbog politike koju su vodili prema Rusiji. Sebe su, najviše sankcijama, doveli u nezavidnu situaciju koja se ogleda u tome što će postojeće garniture EU morati, protiv svoje volje, da odu sa vlasti. Branković je ubeđen da Orbana činovnici Evropske unije ne mogu kazniti, niti mu bilo šta zabraniti.

Što se tiče činjenice da je Mađarska predsedavajuća narednih šest meseci, to dosta obećava po pitanju mnogih stvari. Viktor Orban je čovek sa velikim političkim iskustvom. On je čovek koji je vrlo pragmatičan i kreće od osnova, a glavni osnov za sve što EU može da uradi jeste da okonča rat u Ukrajini. Gospodin Orban i Mađarska su pokazali izuzetno visok stepen političke zrelosti. Oni nisu uvodili sankcije Rusiji, niti su dozvolili sebi da šalju oružje ili novac u Ukrajinu, rekao je Branković za Sputnjik.

Sputnjikovi sagovornik Orbana smatra čovekom vrlo zrele političke misli, koji uživa kompletan kredibilitet da krene u svoje zamišljene mirovne poduhvate. U ovom trenutku to mnogima u EU koji su pod uticajem SAD smeta, jer su oni sve svoje adute izgubili u Ukrajini.

DODIK: Nadamo se dobroj saradnji sa novim ambasadorom SAD, sa Marfijem je to bilo nemoguće

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA