Najnovije

Medvedev: Dešavanja u Jugoslaviji i bombardovanje Beograda su nam otvorili oči po pitanju NATO-a

Napad na Beograd bio je kršenje međunarodnog prava, tako da smo odagnali iluzije da bi ulazak u NATO doprineo jačanju kolektivne bezbednosti, poručio je bivši predsednik Rusije.

NATO agresija i događaji u Jugoslaviji bili su kršenje međunarodnog prava, koje nam je otvorilo oči, rekao je za "Argumenti i fakti" zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Na pitanje da li je Zapad ikada ozbiljno razmatrao ulazak Rusije u NATO, Medvedev je odgovorio da je nakon raspada SSSR-a, Rusija "nastavila kurs ka zbližavanju sa Zapadom", te da je ulazak Rusije u Alijansu mogao da bude jedan od scenarija potencijalnog razvoj događaja. 

"Radilo se o tome da se pronađe prilika da se izbegne podela Evrope na suprotstavljene vojne blokove, da se prevaziđu posledice hladnog rata i da se pronađe zajednička ideja kao osnova za jačanje kolektivne bezbednosti. Šansa je tada izgubljena. A dešavanja u Jugoslaviji i bombardovanje Beograda uz kršenje svih normi međunarodnog prava konačno su razvejali nekadašnje iluzije", objasnio je bivši predsednik Rusije.

Ipak, to možda i nije bilo ono što je jedino stajalo na putu ulaska u Alijansu.

"Iskreno, mislim da mi, kao naslednici SSSR-a, ni devedesetih godina ne bismo bili primljeni u Alijansu. Strašno, opasno: na kraju krajeva, velika, doduše oslabljena, sila, ogromna, no nepredvidiva zemlja... Ali da se Rusija raspala na sedam-osam delova, pa da se odrekla i nuklearnog oružja, onda bi nas primili sa prevelikim zadovoljstvom", zaključio je Medvedev.

PUTINOVA PORUKA: Ovako nešto niko nije očekivao, digitalno?

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA