Najnovije

NAMERNI PROPUSTI: Sve što je prethodilo napadu na Trampa

Slaba koordinacija Tajne službe i policije, još se ne zna Kruksov motiv.

Američka Tajna služba, zadužena za bezbednost sadašnjeg i bivših predsednika SAD, kao i predsedničkih kandidata, izrazila je podršku lokalnim policijskim službama u Pensilvaniji usred kritika na račun mera predostrožnosti na skupu u Batleru, gde je izvršen atentat na bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je preživeo sticajem srećnih okolnosti.

Kako navodi „Glas Amerike”, Tajna služba je bila zadužena za samo mesto događaja, dok je krov sa kojeg je napadač pucao, na oko 150 metara od mesta gde je Tramp govorio, bio u nadležnosti lokalne policije. Pojedini građani su kasnije izjavili da su, kad su ugledali napadača na krovu obližnje zgrade, bili uznemireni i odmah obavestili prisutne policajce i to više od minut pre nego što je atentator Tomas Metju Kruks počeo da puca, nakon čega je likvidiran.

Federalni istražni biro (FBI) je saopštio da su njegovi stručnjaci uspešno pristupili Kruksovom telefonu i da nastavljaju da analiziraju njegove elektronske uređaje. Do sada su zbog atentata obavljeni razgovori sa oko sto ljudi. Bi-Bi-Si je, posle detaljne analize, postavio nekoliko pitanja na koja bi Tajna služba morala da odgovori javnosti.

Prvo je, naravno, zašto krov zgrade na kojem je bio napadač, a koja dominira prostorom, nije bio obezbeđen. Linija pogleda s krova do bine morala je da bude blokirana. To je „jedan od osnovnih elemenata obezbeđivanja lica mesta, naročito za lokaciju koja se nalazi izvan kruga i uglavnom je nekontrolisana”, tvrdi za Si-En-En bivši zamenik direktora FBI Endru Makejb.

Drugo pitanje je da li su upozorenja građana data policiji o naoružanom čoveku na krovu prosleđena zaduženima za neposrednu bezbednost Trampa. Bitno je razjasniti i da li se Tajna služba previše oslanjala na lokalnu policiju i da li je bilo dovoljno pripadnika obezbeđenja? I na kraju. Da li je Tramp odveden sa bine dovoljno brzo?

Agenti koji su štitili Trampa dobili su pohvale, ali da li su bili dovoljno brzi prilikom prebacivanja bivšeg predsednika u vozilo. Na snimku incidenta vidi se kako oni brzo formiraju štit oko njega neposredno posle ispaljenih hitaca, ali su potom delovali kao da su zastali dok Tramp traži da pokupi cipele.

Veteran Tajne službe DŽefri DŽejms rekao je za „NJujork tajms” da on ne bi čekao. „Da sam ja bio tamo, nema šanse. Idemo, i idemo smesta”, rekao je on i dodao: „Da sam tamo bio ja, kupio bih mu novi par cipela.”

Američki Federalni istražni biro (FBI) i Odeljenje za unutrašnju bezbednost (DHS) upozorili su na moguću odmazdu za atentat na Trampa, navodeći da nasilni ekstremisti „mogu da pokušaju da preduzmu naknadne ili uzvratne akte nasilja” kao odgovor na pokušaj ubistva predsedničkog kandidata republikanaca. Ove agencije navode da je Tomas Metju Kruks (20), koji je ranio Trampa u uvo i ubio jednog njegovog pristalicu, a dvoje ranio, imao improvizovane eksplozivne naprave u svom automobilu, kao i u kući. Vlasti još nisu utvrdile koji je bio Kruksov motiv za napad.

PUTINOVA PORUKA: Ovako nešto niko nije očekivao, digitalno?

Izvor: Politika.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA