Najnovije

Vučić: U petak ću razgovarati sa Šolcom u Beogradu, ne potpisujem ništa u vezi sa litijumom

Predsednik Srbije je rekao da su protivnici kopanja litijuma protiv i "brze pruge do Niša, fontane na Slaviji, Beograda na vodi, uvek su protiv apsolutno svega"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u petak u Beogradu razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"U petak ujutru ću imati bilateralni sastanak sa Šolcom u Beogradu na kojem će biti reči o evropskom putu, političkim odnosima, KiM i regionu, kao i razvoju naše ekonomije, agendi rasta i približavanju evropskom tržištu", rekao je on i dodao da će potpisati memorandum o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama.

Dodao je da dolaze i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, predsednici KFW-a, Italijanske razvojne banke i ono što je iznenađenje - glavni šef "Mercedes-benca".

"Očekujemo sa jedne strane potpisivanje memoranduma o razumevanju oko mineralnih sirovina, vezanih za jedan opšti generalni okvir, koji će potpisati Ministarstvo energetike zajedno sa EU. Ono što je za nas važno je da sve ove institucije koje sam vam pomenuo, zajedno sa predstavnicima naše vlade, da se potpiše zajednička želja o jednom vrednosnom lancu koji treba da se formira u Srbiji - od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora, do električnih automobila, gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju da dođu u Srbiju, što bi značilo kvantni skok Srbije unapred, mnogo više novca i mnogo više bogatstva na naše građane", naveo je Vučić. 

Vučić je rekao da će danas na samitu Evropske političke zajednice u Londonu imati više važnih bilateralnih sastanaka - sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, predsednikom holandske vlade Dikom Šufom, Švajcarcima, kao i sa pojedincima iz regiona.

Rekao je i da očekuje da glavna tema samita u Londonu bude Ukrajina, budući da dolazi i Vladimir Zelenski.

"Da pokažu da neće da popuste, da pokažu jedinstvo. Neki od nas će da ćute i gledaju na sve to i čekaju neku vest", rekao je Vučić.

O kopanju litijuma u Srbiji

Demantovao je informacije da se potpisuje bilo šta što je u vezi sa kopanjem litijuma i dodao da je "Rio Tinto" u Srbiju dovela prethodna vlast 2001. godine.

"Rio Tinto u Srbiju 2001. godine je dovela prethodna vlast, 2004. su doneli prve zakonske odluke i podzakonske akte. 2006. oni menjaju Zakon o rudarstvu i ukinuli javne nabavke već onaj ko provodi istražna prava radi i eksploataciju", rekao je Vučić novinarima u Londonu.

Dodao je da oni koji su protivnici kopanja litijuma su protiv i "brze pruge do Niša, fontane na Slaviji, Beograda na vodi, uvek su protiv apsolutno svega".

Istakao je da je dva puta zaredom pobedio na izborima i da se to skoro neće ponoviti u Srbiji, te da bi sada to bilo još ubedljivije. 

"Postavljam pitanje zašto ovo radim. Narod ne bira političare da donose odluke koje se svima sviđaju, nego da donose odluke koje su dugoročnom interesu naroda, pod uslovom da obezbedimo punu zaštitu životne sredine - da bi ljudi mogli normalno da dišu, normalnu vodu da piju, normalno da žive na svojim ognjištima", rekao je oni dodao da je to dugotrajan proces, i do četiri godine.

Istakao je da Srbija mora da se bori da što veći deo sirovine procentualno ostane u našoj zemlji.

"Rekao sam i našim partnerima na zapadu - može mali deo da ide u sirovine, a baterije moraju da budu proizvedene u Srbiji, pa bateriju da izvozite koju god hoćete. A kad mi imamo bateriju, onda nam je to više od 55% vrednosti proizvedenog automobila, onda će svi hteti da dođu u Srbiju da proizvode automobile. Jer tad nema dodatne carine za izvoz na tržište EU. To je jedan veliki zamajac za razvoj Srbije", naveo je predsednik. 

Govoreći o situaciji u porodilištu "Narodni front" u Beogradu, Vučić je rekao  da će do subote ujutru sve klime raditi, kao i da sledeće godine počinje izgradnja potpuno nove bolnice.

"Kada sam video tu vest odmah sam pozvao ministra zdravlja Zlatibora Lončara i rekao da se problem reši. Rekao sam mu, pozovi majstore, kupite te klime, ne interesuju me procedure, završite u roku dan, dva, tri. I evo sada vidite, može. U subotu 100 odsto će sve da radi, svaka prostorija će da ima klimu", rekao je predsednik.

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA