Najnovije

Ambasada Rusije u BiH: Antidejtonske i licemerne izjave ambasadora Upravnog odbora PIK-a

Pojedini ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mirovnog sporazuma (PIK) ponovo su izašli sa antidejtonskom i licemernom izjavom u vezi sa zakonima koji su usvojeni u Republici Srpskoj, rečeno je Srni iz Ambasade Rusije u Sarajevu.

"Još jedanput naglašavamo da je licemerno kriviti nekoga za kršenje Dejtona ako sam nosiš teret krivice", istakli su iz Ambasade Rusije u BiH, nakon što su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a optužili Srpsku da uzurpira nadležnosti Centralne izborne komisije BiH objavljivanjem Izbornog zakona Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u "Službenom glasniku Srpske".
Iz Ambasade Rusije su istakli da priznanje Kristijana Šmita kao legitimnog visokog predstavnika od ambasadora Upravnog odbora PIK-a predstavlja grubo kršenje mirovnog sporazuma.

"U izjavi (ambasadora UO PIK-a) se kaže da niko od lokalnih i međunarodnih aktera ne preti Republici Srpskoj. A, brojne sankcije – zar nisu to pretnje? A, zastrašivanja i ucene, koje se ponavljaju, kao i ekonomski pritisak – zar nisu to pretnje? A, pokušaji organizacije 'obojene revolucije' – zar nisu to pretnje", pitaju iz Ambasade Rusije i dodaju:
"Evo elokventne rečenice iz teksta izjave: Međunarodna zajednica ima sve neophodne alate za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera zemlje – možda putem etničkih čišćenja? Ili, možda, putem otvaranja BiH za nekontrolisanu migraciju".

Po svemu sudeći, istakli su iz Ambasade Rusije, planirano je da suverenitet i teritorijalni integritet štite posredstvom Ustavnog suda, Suda BiH, Tužilaštva i drugih agencija za sprovođenje zakona.

"Kancelarija visokog predstavnika tvrdi da je napisala više od 300 zakona za evropske integracije BiH. Ti zakoni su usvojeni posredstvom Parlamentarne skupštine BiH. Logično je pretpostaviti da je i parlament korišćen kao 'instrument'. Ako međunarodna zajednica koristi najviša državna tela kao 'instrument', onda o kakvom suverenitetu BiH se radi uopšte? Međutim, apsolutno je jasno da upravo takav 'suverenitet' odgovara interesima protektoratske neokolonijalističke 'međunarodne zajednice'", naglasili su iz Ambasade Rusije.
Istakli su da je sve što se tiče uređenja BiH, prava i obaveza zajedničkih institucija i entiteta, od kojih je sastavljena BiH, napisano u Ustavu i ostalim aneksima mirovnog sporazuma.

"Uloga međunarodne zajednice nije u mentorskom ponavljanju rečenica, koje se tumače jednostrano, već u podršci političkim snagama koje su na čelu konstitutivnih naroda, kao i drugim političkim subjektim u BiH da uspostave konstruktivan dijalog po pitanjima koja izazivaju različito tumačenje i interpretaciju. Snagu i unutrašnju stabilnost BiH, kao i njene dalje perspektive će određivati mudrost i spremnost političara, intelektualaca i društva da dođu do uzajamno prihvatljivih kompromisnih rešenja. Dejtonski sporazum daje takvu mogućnost. A dalje sve zavisi pre svega od samih Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i drugih, svih građana BiH", zaključili su iz Ambasade Rusije u BiH.

HAŠKA PRESUDA POTVRDILA! Albanija korišćena kao "produžena ruka" delovanja OVK

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA