Najnovije

BIVŠI UKRAJINSKI PREMIJER PRIZNAO: Zelenski doveo Ukrajinu do potpunog gubitka vlasti

Ukrajina se približava krizi legitimiteta pošto ukrajinskom parlamentu ističe mandat krajem avgusta kada prestaje svaka vlast u zemlji, smatra bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov.

„Ukrajina se približava krizi legitimiteta, jer 28. avgusta prestaje svaka vlast u državi. Mandat takozvane Vrhovne Rade, prema Ustavu Ukrajine, traje pet godina. Vrhovna rada IX saziva počela je sa radom 29. avgusta 2019. godine, što znači da će vrlo brzo izgubiti legitimitet. Odnosno, posle 29. avgusta Vrhovna rada postaje nelegitimna, istekla, kao što je i mandat Zelenskog istekao 21. maja“, napisao je Azarov na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, to bi trebalo da dovede do nemogućnosti produženja ratnog stanja i potrebe za održavanjem izbora.

„Ali održavanje novih izbora u uslovima oružanog sukoba je navodno tehnički nemoguće. Zelenski je sam sebi dao šah i mat, dovodeći Ukrajinu u stanje potpunog odsustva globalne vlasti“, rekao je Azarov.

Ranije je poslanik Vrhovne rade Aleksandar Dubinski doveo u pitanje legitimitet parlamenta, pošto mu mandat ističe krajem avgusta. Prema njegovom mišljenju, jedna od opcija za produženje mandata parlamentu mogla bi da bude raspisivanje izbora koji bi morali da se održe u roku od 60 dana.

Redovni parlamentarni izbori trebalo je da se održe u Ukrajini na jesen 2023. godine, ali su odloženi zbog ratnog stanja.
Vladimiru Zelenskom je mandat istekao 20. maja. Predsednički izbori u Ukrajini 2024. godine otkazani su zbog ratnog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je ranije rekao da su izbori sada „neblagovremeni“. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je tada da je jedina legitimna vlast u Ukrajini – parlament i predsednik Rade. Prema njegovim rečima, ako bi Ukrajina htela legitimno da izabere predsednika, onda bi bilo neophodno da se ukine ratno stanje: njegovo dejstvo ne znači produženje rezultata prošlih izbora, jer „o tome nema ništa u ustavu“.

HAŠKA PRESUDA POTVRDILA! Albanija korišćena kao "produžena ruka" delovanja OVK

Izvor: Sputnikportal.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA