Najnovije

NATO je već poražen u Ukrajini, Zapad na ivici ambisa

Globalnoj većini je jasno da Rusija ne može biti vojno poražena i da je u Ukrajini poražen sam NATO, tvrdi Alister Kruk.

Kada je Tramp pogođen mecima atenatora, fotograf je zabeležio ikoničnu fotografiju bivšeg predsednika, koji okrvavljen podiže pesnicu u vazduh i izgovaraja reč "Borba", piše bivši britanski obaveštajac i diplomata Alister Kruk za sajt "El maladin".

Sviđalo se to nekom ili ne, Tramp je uhvatio svoj trenutak. Ova slika je već snažno odjeknula među Amerikancima, koji tradicionalno vole snagu.

Elite su ranije tvrdile da je populizam plod iracionalnih reakcija i da je za sve kriv Donald Tramp, koga se pretvorile u "super-Hitlera". Tramp je postao oličenje zla, koga treba zaustaviti po svaku cenu.

Prošlog novembra, u "Vašington postu" Robert Kejgan je opisao Trampa kao "smrtonosni meteor koji treba zaustaviti, na svaki mogući način."

U stvari, populizam nije ni levi ni desni. Kako je primetio politički pisac DŽefri Taker, "skeptizam prema elitama je ključna tačka u nastanku populizma, a to važi i za Evropu koliko i za SAD."

I ovde se ne radi samo o politici, već o nepoverenju koje podjednako pogađa sve institucije, počev od medija, sudova ili medicine, a to zaista predstavlja paradigmatsku promenu. Takvo osećanje, da su vladajuće elite nelegitimne, nije nastalo preko noći, već se gradilo decenijama.

Kada je Tramp pogođen, to je izazvalo mnogo besa. Ali, ovde nije reč samo o ustavnim pravima Trampa. Zapravo, to je izgledalo kao napad na prava svih. Fizičko uklanjanje Trampa postalo je u nekom trenutku imperativ za njegove političke neprijatelje.

Jasno je da će elite nastaviti da rade ono što su radile i do sada. One će se svim silama zalagati za za poredak koga predvode Amerikanci i za nastavljanje dolarske hegemonije. Za ove povezane ciljeve, pobeda NATO-a u Ukrajini se smatra ključnom.

"Najveći rizik za NATO danas je opasnost od ruske pobede u Ukrajini. To ne možemo da dozvolimo", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na samitu NATO-a u Vašingtonu. "Ishod ovog rata će odrediti globalnu bezbednost u decenijama koje dolaze."

Ne govorimo ovde samo o vojnom primatu. Radi se o tome da rashodi država na Zapadu daleko premašuju raspoloživa sredstva. Izlaz elite ne mogu naći u ekonomskom rastu, ni u pojačanom oporezivanju.

Jedini način da zapadne države sastave kraj s krajem je nagomilavanje dugova. To znači da se mogućnost da se novac stvara još neko neodređeno vreme, "iz vazduha".

Najstrože čuvana tajna zapadnih elita
Evropa nekako preživljava, nastavljajući da troši i akumulira dugove. Ali Evropljani će se, pre ili posle, morati da se probude iz ružičastog sna i da shvate kakvo je stvarno stanje evropskih finansija.

Vladajuća klasa je svesna ove "tajne", ali o tome ništa ne govori, jer niko ne zna šta da radi. Onog trenutka kada države priznaju bankrot, zapadna javnost će doživeti šok. Upravo je finansijski neuspeh francuske države isprovocirao Francusku revoluciju.

Amerika više nikog ne plaši, smatra Kruk, a tabui se ruše. Osim toga, do pobuna protiv postmodernog Zapada dolazi širom sveta. Globalnoj većini je jasno da Rusija ne može biti vojno poražena i da je u Ukrajini poražen sam NATO, zaključuje britanski obaveštajac.

Slanje trupa, nuđenje borbenih aviona ili raketa većeg dometa Kijevu izgleda kao pokušaj "duboke države" da rasplamsa evropski rat. Činjenica da SAD razmišljaju da koriste baze F-16 u Rumuniji ili da stacioniraju balističke rakete u Nemačkoj, izgleda kao pokušaj da se, uz pomoć rata u Evropi, spasi atlantistička politika.

Čak i lideri EU, koji više nemaju političku podršku kod kuće, vide u ratu jedini izlaz iz fiskalne krize, koja se naglo približava. Samo rat dozvoljava da se sva fiskalna pravila ostave po strani. Obični "političari" se odjednom preobražavaju u vojne komandante.

S druge strane, ankete pokazuju da Evropljani, njih 88 odsto, misle da "zemlje članice NATO-a treba da se zalažu za sporazumno rešenje u Ukrajini." Evropska javnost ne želi eskalaciju, ni direktni sukob između nuklearnih oružanih sila.

Najverovatnije je da će u Evropi uskoro izbiti antiratno osećanje, predviđa britanski diplomata, a to bi značilo potpuno odbacivanje NATO-a. Kako zaključuje Kruk, Tramp, sa svojim NATO skepticizmom, uskoro bi mogao da izgleda kao onaj koji kuca na otvorena vrata.

HAŠKA PRESUDA POTVRDILA! Albanija korišćena kao "produžena ruka" delovanja OVK

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA