Najnovije

Ruski senator: Amerika vrši pritisak – EU bi mogla da se pretvori u drugi NATO

Aktuelna američka administracija podstiče zemlje Evropske unije da formiraju „drugi NATO“, izjavio je potpredsednik Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će, ukoliko ponovo bude izabrana na tu dužnost, predložiti da se EU pretvori u 'odbrambeni savez'. Priroda te izjave šefice EK ne zabrinjava samo zbog toga što ona prevazilazi sopstvena ovlašćenja kao zvaničnik EU. U svakom slučaju ona, kao šef Komisije EU, nema pravo da transformiše EU iz organizacije regionalne ekonomske integracije u 'odbrambeni savez'. Mnogo je opasnije to što države članice nikako ne reaguju na takve izjave. To indirektno ukazuje na politički zahtev većine evropskih država da se EU pretvori u NATO 2.0“, naveo je Kosačov na Telegramu.

On je podsetio da je EU primarno formirana kao evropska zajednica za ugalj i čelik, što je trebalo i da ostane „da nije bilo ideologije transatlantizma koju propagiraju SAD“.

„Sada 'atlantisti' očigledno vrše pritisak na 'evroskeptike'. Na kraju imamo ono što imamo. De jure, EU ostaje organizacija za ekonomsku integraciju. De fakto, briselski zvaničnici pod pritiskom sadašnje američke administracije podstiču države članice da formiraju NATO 2.0. To sigurno neće povećati bezbednost ni u Evropi ni svetu. Tužno iskustvo 75-godišnjeg postojanja NATO je najbolja potvrda toga“, zaključio je Kosačov.

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je u Evropskom parlamentu izabrana za novi petogodišnji mandat na toj funkciji. Ona je u obraćanju pre toga obećala da će pokrenuti projekte odbrane EU, uključujući vazdušni štit, kao i da neće odustati od zelene politike. Fon del Lajen je predložila novu klimatsku politiku i fokus na izgradnji istinske evropske odbrambene unije.

Orban pozvao EU da obnovi diplomatske kanale s Rusijom

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA