Najnovije

Stejt department o tzv. Kosovu: Tenzije sa Srbijom i ukidanje dinara prepreka za investicije

Stejt department objavio je izveštaj o poslovnoj klimi na tzv. Kosovu.

Stalne tenzije sa Srbijom, uz malo tržište i ograničene regionalne integracije, predstavljaju najznačajnije prepreke privlačenju stranih direktnih investicija (SDI), konstatuje Stejt department u Izveštaju o poslovnoj klimi na tzv. Kosovu.

U Izveštaju se ukazuje i da je rampa Prištine za srpsku robu dovela do konfuzije među uvoznicima, negativno uticala na strane kompanije, a da i pored zahteva, prištinska vlada nije objasnila kako je ta zabrana ublažila bezbednosne pretnje. Kritikuje se i odluka CBK o ukidanju dinara.

"Malo, ali rastuće domaće tržište, ograničena regionalna integracija i stalne tenzije sa Srbijom i dalje predstavljaju najznačajnije prepreke privlačenju SDI. Ponekad prevrtljiva ekonomska politika vlade Kosova, političko mešanje u ekonomiju i ograničen javno-privatni dijalog takođe predstavljaju izazove za investitore", stoji u Izveštaju.

Podseća se da je Priština u junu prošle godine, pozivajući se na bezbednosne brige, zabranila ulazak gotovih proizvoda srpskog porekla na "Kosovo".

"Zabrana je izazvala značajnu konfuziju kod uvoznika i negativno uticala na kompanije u vlasništvu stranih entiteta na Kosovu zbog prekida lanca snabdevanja. Uprkos ponovljenim zahtevima, kosovska vlada nije dala nikakvo objašnjenje kako je ova zabrana ublažila bezbednosne pretnje. Kosovska vlada takođe nije obezbedila administrativno rešenje za pitanja registracije preduzeća koja su pretila zatvaranjem nekoliko preduzeća i jedne medijske kuće", stoji u izveštaju.

Ukazuje se i da je Centralna banka tzv. Kosova donela izmenjenu Uredbu o gotovinskom poslovanju, samo mesec dana unapred, ozbiljno ograničavajući pristup srpskoj finansijskoj podršci srpskim i drugim etničkim manjinskim zajednicama.

OBJAVLJENI PORAŽAVAJUĆI REZULTATI: Ne sramimo se, ovo je pitanje života! Ukrajinska vojska ostaje bez pešadije!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA