Najnovije

Dodik izgubio kontrolu nad Parlamentom BiH: CIK-ova odluka postala pravosnažna

Savezu nezavisnih socijaldemokrata je oduzet mandat u Domu naroda Parlamentarne skupštine što u praksi znači da SNSD neće više moći da blokira zakon ili odluku na nivou BiH, ako za nju u Domu naroda glasaju Klub Hrvata i Klub Bošnjaka.

U Službenom listu Bosne i Hercegovine (BiH) danas je objavljena odluka Centralne izborne komisije (CIK), kojom je Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika oduzet mandat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odluka je objavom postala pravosnažna, a doneta je četiri dana ranije, što znači da Snežana Novaković Bursać, dosadašnji delegat SNSD-a, neće imati pravo da prisustvuje sednici Doma naroda državnog parlamenta, koja je zakazana za danas.

Umesto nje, CIK je dodelio mandat Nenadu Vukoviću koji dolazi iz opozicione Partije demokratskog progresa (PDP). Tako je Vuković postao jedan od pet delegata u Klubu srpskog naroda ovog doma, izabranih iz Republike Srpske.

Naime, delegati se biraju indirektno u Narodnoj skupštini RS.

Ovo dovodi do toga da opozicija iz RS u Domu naroda BiH ima dva delegata, a Dodikov SNSD tri. U praksi to znači da SNSD neće više moći da blokira zakone ili odluke na nivou BiH, ako za nju u Domu naroda glasaju Klub Hrvata i Klub Bošnjaka, te dva opoziciona delegata iz Kluba srpskog naroda, navodi RSE.

SNSD je ranije saopštio da "ne prihvataju" odluke CIK-a BiH u vezi sa zamenom njihovog delegata u Domu naroda BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je žrebanje za petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH unapred smišljena prevara, s ciljem da mandat dobije PDP, a da izgubi Republika Srpska.

Šta je prethodilo odluci CIK-a BiH?
Na opštim izborima 2022. godine lista SNSD-a Milorada Dodika i lista opozicionog PDP-a za Dom naroda BiH su dobile isti broj glasova u Narodnoj skupštini RS, s tim što je jedan glasački listić bio sporan, jer neko od poslanika nije označio listić na predviđeni način.

CIK je ovaj glasački listić proglasila važećim, a Sud BiH ga je, nakon žalbe SNSD-a, proglasio nevažećim. Međutim, odluku Suda BiH je poništio Ustavni sud BiH, čime je na kraju potvrđena odluka CIK-a.

Izborni zakon BiH propisuje da se vrši javni žreb, odnosno izvlačenje kuglice sa imenom kandidata, u slučaju da kandidati dobiju isti broj glasova, što je CIK i održao 1. jula ove godine.

Dom naroda, ili gornji dom Parlamentarne skupštine BiH, ima 15 delegata. Po pet Bošnjaka i Hrvata bira se u Domu naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, dok pet Srba bira Narodna Skupština Republike Srpske.

Za usvajanje zakona i odluka u državnom Predstavničkom domu potrebna je opšta i entitetska većina poslanika.

U slučaju Doma naroda, za usvajanje odluka i zakona potrebna je većina glasova, s tim što za odluku moraju da glasaju najmanje dva delegata iz svakog kluba. Svi zakoni i odluke moraju da budu izglasani u oba doma.

JOŠ JEDAN IZDAJNIČKI POTPIS? Šta je to Vučić dogovorio sa Šolcom o kopanju litijuma u Srbiji

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA