Najnovije

DONETA PRESUDA: Američki novinar Evan Gerškovič osuđen na 16 godina zatvora u Rusiji!

Gerškovič je uhapšen početkom prošle godine, a optužen je da je u interesu američke vlade prikupio informacije o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Novinar "Volstrit džornala" Evan Gerškovič osuđen je danas prvostepenom presudom na 16 godina strogog zatvora zbog špijunaže, javljaju ruski mediji.

"Gerškovič Evan je proglašen krivim i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 16 godina strogog zatvora", rekao je sudija, javljaju RIA Novosti.

Na ovu odluku, druga strana ima pravo da podnese žalbu u roku od 15 dana, budući da ona još nije stupila na snagu. 

Izrečena kazna manja je od one koje je tražilo tužilaštvo - 18 godina strogog zatvora.

Gerškovič je, podsetimo, uhapšen početkom prošle godine. Optužen je za špijunažu nakon što je "postupajući po uputstvima SAD prikupio informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa". Kako se kasnije saznalo, u pitanju je preduzeće "Uralvagonzavod", koje proizvodi i popravlja tenkove i oklopna vozila. Danas, sud je potvrdio ovu tvrdnju i precizirao da je Gerškovič delovao po naredbi CIA.

Gerškovič je svoju krivicu sve vreme negirao. Moskva, s druge strane, tvrdi da postoje nepobitni dokazi koji ukazuju da on nije bio običan novinar, već špijun. O ovome je nekoliko puta govorio i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je u intervjuu Takeru Karlsonu ponovio da je novinar "Volstrit džornala" "uhvaćen na licu mesta kada je primao ove informacije" i da se "dobijanje poverljivih informacija u tajnosti naziva špijunaža".

Evan Gerškovič pisao je vesti o Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama bivšeg SSSR-a. Pre nego što se pridružio "Volstrit džornalu", radio je kao dopisnik za "Frans pres" i "Moskvu tajms", a jedno vreme bio je i asistent za vesti u "NJujork tajmsu".

JEZIVA SLIKA MRTVOG TERORISTE: Srpska policija morala da puca u njega (UZNEMIRUJUĆA FOTOGRAFIJA)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA