Najnovije

Dr Nestorović sa protesta protiv "Rio Tinta": To je put u robovlasništvo!

Nestorović tvrdi da ako vlast istera projekat "Jadar", a to, prema njegovim rečima može da se desi samo na silu i represijom, onda možemo da se oprostimo i od demokratije.

Dr Branimir Nestorović poručio je, sa protesta protiv kompanije "Rio Tinto" i projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", ispred spomenika caru Nikolaju II u blizini Predsedništva, da je ovo stvarna bitka za Srbiju i ključan momenat.

Iako u ovoj bici u organizaciji "Mi snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović" nije bilo više od 50 duša, poruka "Ne litijumu u Srbiji, ne kopanju, vađenju, reciklaži i zagađenju" - glasno se čula.

Dr Nestorović ispred Poslaničkog pokreta "Mi snaga naroda" za naš portal poručio da će se pored glavnog cilja zbog kojeg je skup i organizovan, a to je da se spreči štetan i po zdravlje građana opasan projekat - narednih meseci zalagati i za ideju "Srbija, ne u Evropsku uniju".

"Očigledan je kolonijalan odnos, ako kažu nemački, engleski i američki ambasador da je to dobro za Srbiju, ja mislim da je odmah jasno da nije dobro za našu zemlju i da je reč o čisto jednom kolonijalnom efektu. Oni žele, da uz ekonomski element i činjenice da im zato trebaju sirovine, da pokažu da su toliko moćni, da iako je 90 odsto naroda protiv toga, mogu to da izguraju. Danas je tu Olaf Šolc, a mi zaboravljamo da su pre nepuna dva meseca upravo Nemci inicirali Rezoluciju o Srebrenici ", navodi on za RT Balkan.

Nestorović tvrdi da ako vlast nametne projekat "Jadar", a to, prema njegovim rečima može da se desi samo na silu i represijom, onda možemo da se oprostimo i od demokratije.

"Onda neće biti prostora ni za neko političko delovanje i plašim se da ulazimo u neku fazu vaninstitucionalne borbe, što je za svako društvo loše", rekao je Nestorović.

Kaže da će on i poslanici oko njega pokušati da tu borbu vrate u institucije, pre svega u Skupštinu Srbije.

"Nadam se da će parlament odlučivati o ovoj strateškoj odluci. Takva odluka se ne odnosi samo na kompaniju Rio Tinto, tu se radi o našem rudnom bogatstvu. Ako ćemo mi svoja rudna bogatstva da poklanjamo strancima uz neku minimalnu nadoknadu, gde su oni oslobođeni bilo kakve odgovornosti, onda nemamo šta da očekujemo kao država", dodaje Branimir Nestorović.

On je podsetio da su na čelu njihovog odbora za zaštitu životne sredine, prof. Ratko Ristić, kao i akademik prof. dr Slobodan Vukosavić, predsednik odbora za energetiku i rudarstvo Akademije nauka i umetnosti, veoma ozbiljni ljudi.

"Ako te studije izvodljivosti i to što će uzgred biti prikazano, zna se da se to ne poštuje u praksi. Oni će sve to divno da napišu, ali je nama i Jagoš Raičević, nekadašnji direktor Instituta Vinča i nuklearni fizičar, napravio demonstraciju da će ta prašina da leti i zahvati ogroman deo Srbije", rekao je on.

"Litijum se ekstrahuje zagrejanom sumpornom kiselinom, šta će biti sa tom kiselinom i isparenjima, to je katastrofalno po zdravlje i po životnu okolinu. To su čiste čestice, ali još gore, to su i i gasovi, tzv. tip 2 aerozagađenja. Potpuno uništavaju pluća i prouzrokuju druge respiratorne bolesti", navodi pulmolog.

Dr Branimir Nestorović postavio je pitanje zašto Srbija ne eksploatiše svoje rude.

"Ne vidim razlog da ne bude tako. Prihod kineske kompanije Ziđin u Boru godišnje je 1,2 milijarde evra, a rudnu rentu plaćaju 13 miliona evra. To je loše za ovu zemlju, jer vlasnici nacionalnih korporacija su uvek isti, Blekrok i duboka država, i to je uvek put ove zemlje u robovlasništvo", zaključuje dr Nestorović i podseća da se njihov pokret zalaže za Srbiju u BRIKS-u.

Da podsetimo, Vlada Srbije donela je uredbu kojoj je cilj "oživljavanje" pre dve godine "pokopanog" plana za dolinu Jadra, za koju je Poslanička grupa "Mi snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović" juče od Ustavnog suda zatražila da je po hitnoj proceduri proglasi neustavnom i nezakonitom. 

IZ SAD STIGLO UPOZORENJE UKRAJINI! Igri je kraj, Kijev da se spremi za skori poraz!

Izvor: Rt.rt

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA