Najnovije

PANIKA NA ZAPADU! Ako Rusi napadnu Nemačku ovo će biti prva meta

Ministarstvo odbrane Savezne Republike Nemačke razvija plan za raspoređivanje stotina hiljada vojnika NATO na svojoj teritoriji u slučaju da rat u Ukrajini preraste u transnacionalni sukob.

Portparol Generalštaba Oružanih snaga SR Nemačke potvrdio je u utorak za NJuzvik da se na tajnom planu "OPLAN DEU" (Operations plan Germany - Operacionalni plan Nemačka) stalno radi i da se stalno ažurira.

- Sposobnost brzog prebacivanja velikih kontingenata NATO trupa na istočni bok alijanse u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije predstavlja centralni stub konvencionalnog odvraćanja - rekao je portparol Generalštaba nemačkih oružanih snaga.

Nemački časopis Špigel sugerisao je prošle nedelje da se Berlin sprema da rasporedi oko 800.000 vojnika i 200.000 vozila i da će to biti učinjeno kako bi se na vreme moglo reagovati na eskalaciju rata u Ukrajini.

- Primarni zadatak Nemačke je da garantuje planirano raspoređivanje i snabdevanje savezničkih i nemačkih snaga. U planovima NATO, nekoliko stotina hiljada vojnika mora da dobije doslednu logističku i medicinsku negu - rekao je portparol Generalštaba nemačkih oružanih snaga.

Špigel piše da nemački i NATO zvaničnici razmatraju raspoređivanje trupa duž najvažnijih puteva u Nemačkoj, posebno 482 kilometra dugog autoputa A2 koji povezuje Oberhauzen na severozapadu zemlje i predgrađa Berlina na severoistoku. Nemački časopis je dodao da će Rusija gotovo sigurno napasti taj autoput u slučaju eskalacije oružanih sukoba na Starom kontinentu.

- Planiranje ne uzima u obzir samo jedan autoput kao osu kretanja kroz Nemačku, već i mnoge autoputeve i savezne autoputeve. Primer takve ose zapad-istok je pomenuti autoput A2. OPLAN DEU precizira zahteve za nemačke oružane snage i zahteve koje treba da ispune drugi državni i civilni subjekti u odbrani kao zadatak cele vlade i celog društva - rekao je portparol Generalštaba nemačkih oružanih snaga i dodao da ne može da komentariše informaciju koju je objavio Špigel.

Portparol Generalštaba Oružanih snaga Nemačke rekao je i da se može očekivati da će neprijateljski akteri preduzeti mere za ograničavanje mobilnosti NATO trupa ukoliko se budu stalno analizirale pretnje kojima bi trupe mogle biti izložene.

U sažetku OPLAN DEU, u koji je NJuzvik imao uvid, piše da je rat u Ukrajini uzdrmao evropsku bezbednosnu arhitekturu i primorao Nemačku da redizajnira svoju odbranu i sposobnost da ispuni obaveze prema NATO-u.

Nemački zvaničnici su više puta govorili da direktan sukob između NATO-a i Rusije izaziva "stvarnu zabrinutost".

MAĐARSKA OPET POKAZALA ZUBE CELOM SVETU: Osudili Ukrajinu i sve je potpuno jasno

(Kurir.rs/Jutarnji list/Newsweek/Preneo: Đ. M.)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA