Najnovije

POTPUNI HAOS ŠIROM SVETA: Obustavljeni letovi, pogođene i banke, emiteri, hitne službe...

Kvarovi su prijavljeni u SAD, Španiji, Nemačkoj, Australiji i drugim zemljama.

Širom sveta su u toku dana prijavljene smetnje u sistemima za kontrolu leta, a prema preliminarnim izveštajima postoji mogućnost da je uzrok problema kompjuterska greška.

Kako prenosi RT, problemi su se javili u SAD, Španiji, Nemačkoj, Australiji i drugim državama, a vlasti su bile prinuđene da otkažu poletanja i sletanja zbog zabrinutosti za bezbednost.

Svi letovi nekoliko velikih američkih avio-kompanija – uključujući "Deltu", "Junajtid" i "Amerikan erlajns" obustavljeni su, a zaustavljen je i vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Nemačke, Berlinu dok su i svi aerodromi u Španiji prijavili "incidente" zbog tehničkih problema.

Globalnim sajber prekidom pogođen je i amsterdamski aerodrom Šipol, rekao je portparol aeodroma koji navodi da to utiče na letove od i ka aerodromu, prenosi Rojters.

Današnji globalni tehnički problem u internet komunikaciji pogodio je i Hrvatsku kontrolu leta, izjavio je hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković.

"Kontrola leta ima teškoće, operativno sve radi, ali administrativni program je u kvaru. Nije sajber napad u pitanju, videćemo kad će se to rešiti. Nije dovedeno u pitanje funkcioniranje kontrole vazdušnog saobraćaja", rekao je Butković novinarima.

Niz australijskih kompanija, banaka, medija i aviokompanija prijavilo je da su izloženi masovnom sajber napadu. I vodeća britanska železnička kompanija upozorila je putnike da očekuju smetnje zbog "široko rasprostranjenih IT problema", dok "Skaj njuz" iz istog razloga ne emituje program.

Američka država Aljaska saopštila je da su pogođene njene službe za hitne slučajeve, a takođe postoje izveštaji o uticaju na Londonsku berzu.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, Australija je posebno teško pogođena, a niz banaka, medija i aviokompanija prijavili su da su izloženi masovnom IT napadu i prekidu komunikacija. Letovi su otkazani na aerodromu u Sidneju, u supermarketima je nastala haotična situacija, a programi TV mreža su poremećeni zbog pada kompjuterskih sistema i grafike.

Australijska nadzorna agencija za kibernetičku sigurnost saopštila je da nema informacija koje bi upućivale da je reč o hakerskom napadu.

"Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene firme", navela je australijska agencija.

Uzrok poremećaja IT sektora nije jasan, ali mnogi koji su pogođeni povezali su ga sa Majkrosoft Pi-Si operativnim sistemima. Kompanije kao "DŽetstar" i "Virdžin erlajnz" su prijavile problem u vezi sa Majkrosoftom. Teškoće je registrovao i Gugl.

Takođe, postoji opcija da je greška uzrokovana ažuriranjem "Majkrosoftovog" softvera i navodno nije ograničena samo na aviokompanije, već da su pogođene i neke banke, hitne službe, emiteri i finansijske institucije.

Navodi se da se računari koji koriste operativni sistem "vindous 10" kvare i pokazuju tzv. BSOD ili "plavi ekran smrti", nakon ažuriranja bezbednosnog programa kompanije "Kraudstrajk", a ova firma navodno već radi na otklanjanju kvarova.

Majkrosoft je saopštio da preduzima "akcije na ublažavanju" problema koje su prijavili korisnici, a zbog koga je u kompanijama i bankama širom sveta došlo do tehničkih problema i prekida u funkcionisanju.

Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem klaud usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na nekoliko njihovih aplikacija i usluga, navedeno je u saopštenju, a prenosi Bi-Bi-Si.

U službenom saopštenju o usluzi Majkrosoft 365 objavljenoj ranije na platformi Iks piše da se istražuje problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Majkrosoft 365.

TAKER KARLSON: Na izborima za Belu kuću može biti izabran i...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA