Najnovije

Sijarto se obrušio na Borelja: Najgori visoki predstavnik – razmišljanje na nivou deteta

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto smatra da je rad šefa diplomatije EU Žozepa Borelja bio neuspešan, te je dodao da je spreman da mu pošalje dečju lopatu za pesak kako bi svima pokazao nivo razmišljanja.

Sijarto je upitan da prokomentariše vesti da Borelj pokušava da se umeša u predsedavanje Mađarske u Savetu EU i da krajem avgusta namerava da sazove sastanak ministara spoljnih poslova u Briselu u isto vreme kada bi takav neformalni sastanak trebalo da se održi u Budimpešti.

Mađarski ministar je rekao da ne može da se seti visokog predstavnika EU koji je bio gori od Borelja, te da mu je drago što on napušta tu funkciju.

„Čuo sam da je visoki predstavnik pokušao to da organizuje. Nisam iznenađen, pošto sam pratio njegovu karijeru u poslednjih pet godina i smatram da je taj period bio jedan od najneuspešnijih u evropskoj spoljnoj politici“, rekao je Sijarto.

Kako je dodao, ukoliko bi dobio od Borelja poziv na sastanak u Briselu 28-29. avgusta, onda bi mu verovatno „kao odgovor na to poslao lopatu za pesak, jer je to intelektualni nivo deteta iz obdaništa“.

„Na sreću, Borelj će uskoro otići i to bi moglo dati novu nadu da će Evropska unija prestati da gubi svoj spoljnopolitički značaj“, rekao je Sijarto.

Takođe je napomenuo da je oko 10 godina ministar, te da je za to vreme video tri visoka predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

„Svaki put kada im je isticao mandat bio sam siguran da gore ne može i svaki put sam se prevario“, priznao je ministar.

Podsećamo, Borelj će napustiti dužnost početkom oktobra. U skladu sa odlukom Evropskog saveta, umesto njega na čelo evropske diplomatije doći će Kaja Kalas, koja je bila premijer Estonije do 15. jula.

PANIKA NA ZAPADU! Ako Rusi napadnu Nemačku ovo će biti prva meta

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA