Najnovije

UN URUČILE HLADAN TUŠ TEL AVIVU: Proglašena okupacija Zapadne Obale? Netanjahu izdao hitno saopštenje!

Izraelska izgradnja naselja na palestinskoj zemlji krši Ženevsku konvenciju i predstavlja politiku „de-fakto aneksije“, izjavio je Međunarodni sud pravde.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je „lažnu presudu“, insistirajući da je Zapadna obala jevrejska zemlja, a 15 sudija suda složilo se u petak da je „prebacivanje doseljenika od strane Izraela na Zapadnu obalu i Jerusalim, kao i izraelsko održavanje njihovog prisustva, u suprotnosti sa članom 49. Četvrte Ženevske konvencije“.
Čitajući neobavezujuće savetodavno mišljenje, predsednik MSP Navaf Salam opisao je izraelsku izgradnju naselja na Zapadnoj obali kao „de fakto aneksiju“ teritorije i naveo da bi jevrejska država trebalo da okonča svoje „nezakonito“ prisustvo u okupiranoj Palestini teritorije „što je brže moguće“.

Međunarodni sud pravde istražuje izraelsku „politiku i praksu“ prema okupiranim palestinskim teritorijama od početka 2023. godine, na zahtev Generalne skupštine UN.

Na nizu saslušanja u februaru, ministar spoljnih poslova Palestinske uprave Riad Malki optužio je Izrael za aparthejd i pozvao sud da proglasi nezakonitom okupaciju palestinske zemlje.

Izrael nije poslao pravne zastupnike na saslušanja.

Iako će presuda dati informacije o stavu UN o izraelskim naseljima, MSP nema nikakvih sredstava da sprovede tu odluku.

Netanjahuovi tvrdolinijski koalicioni partneri pozvali su na još oštriji odgovor.

Obraćajući se novinarima prošle nedelje, ministar finansija Bezalel Smotrič rekao je da bi Netanjahu trebalo da formalno pripoji čitavu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim ako bi sud presudio protiv Izraela.
Smotrič je takođe obećao da će ubrzati izgradnju naselja kako bi „sprečio uspostavljanje palestinske države.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim tokom Šestodnevnog rata 1967. Zapadna obala je podeljena na tri oblasti, sa manje od petine njene teritorije pod punom kontrolom Palestinskih vlasti.

Nešto više od petine je pod izraelskom bezbednosnom kontrolom i palestinskom administrativnom kontrolom, dok je ostatak – koji čini oko 60% teritorije – pod potpunom kontrolom Izraela.

Upravo u ovoj drugoj oblasti – označenoj kao „Oblast C“ prema Sporazumu iz Osla iz 2000. godine – Izrael je izgradio većinu svojih naselja.

Prema sporazumima, Izrael nikada nije trebalo da zadrži stalnu kontrolu nad ovim područjem.

Međutim, izraelska vlada je potpisala izgradnju skoro 150 naselja tamo od ranih 2000-ih, a više od 450.000 doseljenika sada živi na Zapadnoj obali, prema podacima izraelskih aktivista protiv naselja.

PANIKA NA ZAPADU! Ako Rusi napadnu Nemačku ovo će biti prva meta

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA