Najnovije

Ursula poput Alana Forda: Pokreće grandiozni projekat unapred osuđen na – propast

Sve mi to liči na prenaduvanu priču, na nešto poput bajke, sve je to lepo, divni su im planovi, jedino što, kako bi rekli u Alanu Fordu – para nema. Ovako novinar Žarko Rakić komentariše želje i obećanja Ursule fon der Lajen, koja je ponovo izabrana za predsednicu Evropske komisije, da će raditi na izgradnji „istinske“ evropske odbrambene unije.

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izabrana je u Evropskom parlamentu za novi petogodišnji mandat na toj funkciji, za koju je dobila apsolutnu većinu poslaničkih glasova.
Ona je pre glasanja obećala da će pokrenuti projekte odbrane EU, uključujući vazdušni štit, kao i da neće odustati od zelene politike. Takođe je predložila i novu klimatsku politiku, uz fokus na izgradnji „istinske evropske odbrambene unije“.

Ko to tamo plaća?

Rakić podseća da ideja o zajedničkoj odbrambenoj politici Evrope nije nova i da je i ranije bilo pokušaja da se napravi neka vrsta evropske armije, ali da su se oni neuspešno završili.

Ideja gospođe fon der Lajen veoma je interesantna jer je ona, pre nego što je došla u Brisel, bila nemačka ministarka odbrane. Na tom mestu se uopšte nije proslavila, a verujem da je napravila toliko grešaka i faulova da nemački Bundesver ozbiljno hramlje zbog njene politike da se što manje izdvaja za odbranu, odnosno za nemačku armiju.

Mislim da je ona u prošlom mandatu bila loša i da je ovo prekrajanje izborne volje građana EU. Ovde je na delu jedan truli politički kompromis sa ciljem da Ursula ostane na čelu Evropske komisije, što će se veoma brzo pokazati kao veoma loš potez i da će se poput bumeranga vratiti članicama Evropske unije koje su je i izgurale na taj položaj, rekao je Rakić za Sputnjik.

On ističe da ga zanima gde će se tačno naći novac za tu politiku, budući da je nemačka Vlada upravo usvojila predlog novog budžeta gde je pomoć za Ukrajinu preplovljena sa osam na četiri milijarde dolara, a da je upitno gde će i te pare završiti.

Evropska unija očigledno ide jednim putem koji će mnogo koštati zemlje članice ukoliko se budu saglasile sa takvom politikom, kao što ih mnogo košta i ta zelena agenda. Nemačka je najveća žrtva te politike, ugašene su joj nuklearke i termoelektrane, nemaju drugih održivih izvora energije koji su jeftini ili dostupni.

Strah od Istoka, opasnost sa Zapada

Rakić objašnjava da se uvek „podrazumevalo“ da Evropi najveća opasnost preti sa Istoka, što je postao i manir razmišljanja u decenijama nakon Hladnog rata. Međutim, iako je NATO u početku i formiran kao odbrambeni, sada se pretvorio u apsolutni ofanzivni savez koji preti da proguta Evropu.

Postoji veoma ozbiljan strah od novog američkog predsednika, ukoliko to bude Donald Tramp, budući da je rekao Evropljanima da će više morati da plaćaju za svoju odbranu. Evropa se boji da će se Amerika potpuno povući u jednom trenutku i da će izgubiti odbrambenu snagu koju im je do sad davala bezbednost. Najverovatnije da zbog tog straha i opreza pokušavaju da naprave svoju odbrambenu politiku.

U TOKU BRUTALNE AKCIJE TERORISTA ZAPUCAO: Pogledajte vozilo majora lozničke policije (FOTO)

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA