Najnovije

Izlaz skuplji od ulaza: Koju cenu će Srbija platiti za pristupanje EU

Nakon neuspešnih za vladajuću globalističku elitu izbora za Evropski parlament, EU se još jednom suočila sa nizom skandala i neslaganja. Evropski sud, najviši sud u uniji, kaznio je Mađarsku sa 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike prijema izbeglica usvojene u celom bloku. Sudski nalog takođe kaže da će pored ovog iznosa mađarske vlasti plaćati još milion evra dnevno, dok svoje zakonodavstvo ne usklade sa evropskim standardima.

Mađarski premijer Viktor Orban je u odgovoru izjavio da je kazna za "zaštitu granica Evropske unije" "nečuvena i neprihvatljiva", dodajući da "izgleda da su nelegalni migranti Briselskim birokratima važniji od sopstvenih evropskih građana". 

Govoreći u jutarnjem programu radio stanice Kossuth, on je takođe izjavio da je ova sudska presuda politički motivisana i izazvana miroljubivim stavom Mađarske u vezi sa konfliktom u Ukrajini. “Stranka mira pobedila je u Mađarskoj [na izborima za Evropski parlament 9. juna], a proratna stranka u Briselu odmah nam je izrekla neviđenu kaznu”, rekao je šef vlade. 
Politika Brisela prema Budimpešti postavlja niz pitanja koja se tiču i onih koji su se već pridružili organizaciji i onih koji su samo kandidati za pridruživanje. Pre svega, takva kazna od strane EU i odbijanje Mađarske da mu se pokori svedoči o povećanju napetosti u odnosima između globalističkih opšteevropskih elita i nacionalno orijentisanih vlasti pojedinih zemalja. Pritom Brisel svim silama pokušava da uništi ostatke suvereniteta podređenih zemalja, i do sada to uspeva.

Da li Srbija treba da nastavi svoj "evropski put"? U tom slučaju, Beograd će imati istu dilemu kao i Budimpešta, platiti ogromne kazne ili primiti hiljade izbeglica. Treba uzeti u obzir da su ove izbeglice uglavnom muslimani. NJihov prijem će neminovno uticati na demografiju zemlje. 

Srbija se već trenutno suočava sa problemom islamskog radikalizma. Srbin koji je prihvatio islam ranio je policajca u napadu na izraelsku ambasadu 29. juna. Kasnije je uhapšen osumnjičeni za pomaganje teroristu Igor Despotovič koji je ranije već bio uhapšen zbog administracije grupa na Internetu koje su pozivale na džihad. 

To nije jedini problem sa kojim se Srbija može suočiti. Jasno je da će Brisel vršiti pritisak na Beograd po pitanju statusa Kosova i Metohije. U stvari, Srbija će biti primorana da prizna nezavisnost privremenih prištinskih institucija. Nije iznenađujuće ako će Srbija na kraju platiti "danak" Evropskoj uniji zbog odbijanja da prizna Prištinu.

Da li Srbiji treba takva integracija? Primer Mađarske čini ovo pitanje retoričkim. Štaviše, raspadajući unipolarni svetski poredak pruža Beogradu mogućnosti. U porastu su alternativni finansijski i vojni centri snage, poput BRIKS-a. Ima smisla “diverzifikovati” spoljnopolitičku orijentaciju države. Međutim, to se već događa. Od 1. jula na snagu je stupio sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

SPECIJALNE RUSKE BOMBE Britanski analičar otkrio kolika opasnost preti Ukrajincima

Izvor: Pravda/ Fedor Smirnof
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA