Najnovije

NA GRANICI RASPOREĐENO DESETINE HILJADA VOJNIKA Rastu tenzije između Ukrajine I ruskog saveznika

Prema najnovijim izveštajima, Ukrajina je znatno ojačala svoje vojne snage na granici sa Belorusijom, raspoređujući oko 60.000 vojnika u tom regionu. Istovremeno, primetna je i značajna aktivnost američkih i NATO trupa u Baltičkim zemljama, koje se nalaze zapadno od Belorusije.

Fotografije koje su se pojavile na Telegram kanalima, a koje je objavila ukrajinska 13. jegerska brigada formirana 2023. godine, prikazuju vojna vozila na granici. Jedno od vozila, nazvano "Novator", privuklo je posebnu pažnju zbog svojih impresivnih karakteristika: težina od 9.000 kg, dužina 5,8 metara, širina 2,405 metara i visina 2,164 metra, uz maksimalnu nosivost do 1.000 kg. Ovo vozilo može da dostigne maksimalnu brzinu od 140 km/h i ima radni domet do 700 km.

Na vojnim vozilima uočeni su i obrnuti jednostranični trouglovi, slični onima koje su Rusi koristili na svojim vozilima između aprila i avgusta prošle godine. Ovaj detalj izazvao je dodatnu znatiželju i spekulacije među vojnim stručnjacima o mogućim taktičkim promenama ili porukama.

U kontekstu rastućih tenzija, iz Minska je stiglo upozorenje da će Belorusija upotrebiti svoje taktičko nuklearno oružje ukoliko njen suverenitet i teritorijalni integritet budu narušeni. 

Rusi prešli reku Severski Donjeck, žestoke borbe kod Vočlčanska (VIDEO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA