Najnovije

Udarna objava svetske banke o Rusiji! Zapadni mediji ćute, ovo mora da se sakrije!

Rusija je zvanično ušla u kategoriju zemalja sa visokim prihodima, prema najnovijem izveštaju Svetske banke. U 2023. godini, bruto nacionalni dohodak (BND) po glavi stanovnika Rusije porastao je na 14.250 dolara, sa 12.830 dolara koliko je iznosio prošle godine.

Ovaj značajan ekonomski skok Svetska banka objašnjava povećanim izdacima za odbranu te oporavkom u sektorima trgovine, finansija i građevinarstva. Pored Rusije, u kategoriju zemalja sa visokim prihodima uvrštene su i Bugarska te Palau, dok su Ukrajina, Alžir, Mongolija i Iran napredovali iz kategorije zemalja sa nižim srednjim prihodima u kategoriju zemalja sa višim srednjim prihodima.

Posebno se ističe napredak Ukrajine, čiji je BND po glavi stanovnika porastao na 5.070 dolara, sa prethodnih 4.270 dolara, zahvaljujući obnovi ekonomskog rasta i smanjenju populacije.

Međutim, neke zemlje su zabeležile pad u ekonomskim performansama. Palestina je jedina zemlja čiji je nominalni BDP opao, i to za 9,2% prema podacima Svetske banke.

Svetska banka je takođe ažurirala podatke o paritetu kupovne moći, gde se pokazalo da je ruska ekonomija četvrta po veličini u svetu, poziciju koju je zauzela još 2021. godine i uspela da zadrži u narednim godinama. Sa udjelom od 3,8% svetskog BDP-a, Rusija je premašila ekonomske rezultate Japan (3,7%) i Nemačke (3,4%).

Ova vest dolazi u trenutku kada Rusija, kao i ostale zemlje koje su ostvarile napredak, nastavlja da se suočava sa brojnim globalnim izazovima, uključujući geopolitičke tenzije i unutrašnje ekonomske reforme.

Rusi prešli reku Severski Donjeck, žestoke borbe kod Vočlčanska (VIDEO)

Izvor: Pravad

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA