Najnovije

VREME JE ZA OSVETU Ruske snage postavila moćan sistem na idealno mesto

Partizanski pokret Ateš izvestio je na svom Telegram kanalu da je snimio odbrambeni sistem zemlja-vazduh malog dometa Tor-M2 iznad popularne lokalne plaže u Sevastopolju.

Nije precizirano da li se radi o istoj plaži koju su raketirale ukrajinske snage američkim raketama, prošle sedmice, kada je stradalo pet civila, među kojima su i deca.

Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, ukrajinske oružane snage su pokušale da napadnu Sevastopolj sa pet raketa ATACMS sa kasetnim bojevim glavama koje su im isporučile SAD.

Sada partizanski pokret Ateš tvrdi da su ruske snage “izabrale još jedno ‘idealno’ mesto za postavljanje svog protivvazdušnog raketnog sistema“, navodi se u izveštaju, uz fotografije otkrivenog kompleksa.

Oni su izvestili da je sistem Tor-M2 postavljen direktno iznad plaže, što dovodi lokalno stanovništvo u opasnost.

Ateš, međutim, tvrdi da ukrajinske odbrambene snage sistematski uništavaju radarske stanice i protivvazdušne raketne sisteme.

"Najverovatnije je ovo jedna od poslednjih fotografija ovog kompleksa. Počelo je odbrojavanje…", navodi se u izveštaju.

Tor-M2, koji je dizajnirala ruska odbrambena kompanija Almaz-Antej, je nadograđena verzija raketnog sistema PVO kratkog dometa Tor-M1, koja košta oko 25 miliona dolara.

Prvi put prikazan na sajmu aviona u Moskvi 2007. godine, Tor-M2 ima poboljšanu radarsku pokrivenost i može istovremeno da vodi do četiri projektila. Takođe nudi opciju šasije na točkovima, novi digitalni kompjuterski sistem i sistem za praćenje u svim vremenskim uslovima.

Tor-M2 gađa avione, helikoptere, bespilotne letelice, vođene rakete i druge sisteme visokog preciznog naoružanja koji lete na malim visinama.

U junu 2020. godine objavljeno je da je Tor-M2 modifikovan da zaštiti rusku naftnu i gasnu infrastrukturu.

Ranije su ruski vojni blogeri kritikovali rusko Ministarstvo odbrane i okupacione vlasti Krima zbog postavljanja vojnih ciljeva u blizini civilnih područja na Krimu kako bi odvratili ukrajinske udare.

Vojni blogeri su takođe kritikovali vlasti što ne koriste sirene za vazdušne napade da upozore civile. Rakete koje su pogodile plažu u Sevastoplju navodno su sadržale kasetnu municiju. Moskva je i tada kritikovana jer nije uspela da otkrije sve dolazeće rakete, upozori ljude i izgradi skloništa za vazdušne napade.

NA GRANICI RASPOREĐENO DESETINE HILJADA VOJNIKA Rastu tenzije između Ukrajine I ruskog saveznika

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA