Najnovije

Moskva stavila Juliju Navaljnu na listu terorista

Ruske vlasti su danas udovicu političara Alekseja Navaljnog (Alexei Navalny) koji je početkom ove godine umro u ruskom zatvoru, stavile na listu "terorista i ekstremista".

Pre nekoliko dana sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje Julije Navaljne (Yulia Navalnaya) koja je u egzilu van Rusije, pod optužbom da je član ekstremističke grupe.

Federalna služba za finansijski nadzor dodala je Navaljnu na svoju listu „terorista i ekstremista“ što implicira ograničenja bankovnih transakcija.

Navaljni, najžešći politički neprijatelj Vladimira Putina, umro je u februaru dok je izdržavao kaznu od 19 godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam koje je osudio kao politički motivisane.

Vlasti su saopštile da mu je u jednom od najsurovijih ruskih zatvora pozlilo posle šetnje, ali nisu iznele detalje o njegovoj smrti.

Navaljni je uhapšen kada se u januaru 2021. vratio u Moskvu iz Nemačke, gde se oporavljao od posledica trovanja za koje je okrivio Kremlj.

NJegova supruga optužila je Putina za smrt svog muža i obećala da će nastaviti njegovim stopama. Ruski zvaničnici negirali su ove optužbe.

Portparolka Julije Navaljne Kira Jarmiš (Kira Yarmysh) rekla je na društvenoj mreži X da „to što je vlast nervozna, znači da Julija sve radi kako treba“.

Ruske vlasti nisu precizirale optužbe protiv Navaljne, mada se čini da se one odnose na to što su Fondaciju Navaljknog za borbu protiv korupcije i njene regionalne kancelarije označile kao „ekstremističke“.

Sudska presuda iz 2021. kojom je fondacija Navaljnog zabranjena, primorala je mnoge njegove saradnike da napuste Rusiju, dok su oni koji su ostali bili krivičnio gonjeni. Nekoliko advokata koji su branili Navaljnog i novinari koji su pratili njegove aktivnosti takođe su zatvoreni pod sličnim optužbama.

ŽESTOKA UZBUNA U 8 UKRAJINSKIH OBLASTI! Poginuo poljski plaćenik

Izvor: Pravda.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA