Najnovije

Nemačka: Naš državljanin osuđen na smrtnu kaznu u Belorusiji; Oglasilo se MSP Belorusije

Prema navodima nemačkih medija i jedne od beloruskih opozicionih grupa, nemačkom državljaninu se na teret stavlja niz krivičnih dela

Nemački državljanin osuđen je na smrt u Belorusiji, saopštile su diplomate u Berlinu nemačkoj televiziji "Tagesšau".

Sud u Minsku proglasio je Rika Krigera, starog 29 godina, krivim za optužbe u vezi sa terorizmom i obrazložio da se on možda borio zajedno sa ukrajinskom vojskom protiv ruskih trupa.

Prema navodima "Tagesšaua", nemačko Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada u Minsku pružaju konzularne usluge osuđenoj osobi i aktivno komuniciraju sa vlastima Belorusije u njegovo ime.

"Berlin smatra da je smrtna kazna okrutan i nehuman oblik kazne, koji Nemačka osuđuje pod bilo kojim okolnostima", poručile su nemačke diplomate.

MSP Belorusije konsultuje se sa nemačkom stranom 

Portparol beloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz izjavio je danas da su u toku konsultacije sa nemačkom stranom o "opcijama za rešavanje situacije".

"Postoje, naravno, kontakti sa nemačkom stranom na ovu temu... Uzimajući u obzir zahtev nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, konkretne odluke o dostupnim opcijama za razvoj situacije predložila je beloruska strana. Konsultacije se sprovode preko ministarstava spoljnih poslova dve zemlje", rekao je Glaz za RIA Novosti.

On je rekao da je Belorusija, u skladu sa međunarodnim normama i bilateralnim sporazumima, omogućila konzularni pristup toj osobi.

Beloruska grupa za ljudska prava "Vjasna"  saopštila je da je sud u Minsku izrekao je smrtnu kaznu nemačkom državljaninu Riku Krigeru nakon što je proglašen krivim za terorizam i plaćeničke aktivnosti.

Riko Kriger (30) osuđen je pred sudom u Minsku na tajnom suđenju krajem juna, navela je ta grupa.

Na stranici Krigera na LinkedIn-u navedeno je da je on zaposlen kao vojni lekar u nemačkom Crvenom krstu.

Prethodno je radio za američki Stejt dipartment u Berlinu kao specijalni oficir za bezbednost.

Nemački državljanin je navodno proglašen krivim za "najamničku aktivnost", "aktivnost (stranog) agenta", "čin terorizma", "stvaranje ekstremističke formacije", "namerno kvarenje vozila ili komunikacionih linija", kao i za "nezakonite radnje u vezi sa vatrenim oružjem, municijom i eksplozivom".

Beloruske vlasti veruju da je Kriger izazvao "eksploziju kako bi uticao na donošenje odluka vlasti, zastrašio stanovništvo, destabilizovao javni red", međutim nije jasno na koji se incident konkretno beloruske vlasti referišu.

Pozivajući se na neimenovane aktiviste za ljudska prava, Vjasna sugeriše da je osuđenik možda bio deo jedinice ukrajinske vojske Kastus Kalinovski, koja se prvenstveno sastoji od beloruskih državljana.

Prema dostupnim informacijama Kriger je priveden u novembru 2023. godine, a suđenja su delimično bila zatvorena za javnost, tvrde iz Vjasne. Prema navodima opozicione grupe, nije jasno da li je muškarac još uložio žalbu na presudu.

Belorusija je jedina evropska zemlja u kojoj se smrtna kazna još uvek sprovodi, isključivo nad muškarcima.

ŽESTOKA UZBUNA U 8 UKRAJINSKIH OBLASTI! Poginuo poljski plaćenik

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA