Najnovije

Patrijarh Porfirije: Zlikovci pokušavaju da unište kanonsku UPC – žele sve da predaju raskolnicima

Patrijarh srpski Porfirije nazvao je zlikovcima one koji pokušavaju da unište kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, rekavši da se sukob u Ukrajini koristi kao povod da se UPC i sve čime raspolaže preda raskolničkoj pseudo crkvi.

„Umesto da svim silama pokušavaju da zaustave oružani sukob dva bratska naroda, zlikovci, vođeni otrovnom mržnjom nečastivog, ne prestaju sa pokušajima da unište poslednji bastion njihovog jedinstva u ljubavi Gospodnjoj – Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Sukob u Ukrajini se koristi kao izgovor za realizaciju plana o definitivnoj zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve u cilju predaje kompletnog duhovnog i materijalnog kapitala kojim raspolaže u ruke pseudo crkve“, navodi se u poruci srpskog patrijarha, objavljenoj na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

Kako se navodi, patrijarh Porfirije je poslao poruku kao odgovor na obraćanje patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila u kojem je govorio o neprihvatljivim slučajevima progona pravoslavnih sveštenika i vernika u Ukrajini, o zabrani i blokiranju portala koji izveštavaju o verskoj politici vlasti, o pripremi za usvajanje nacrta zakona № 8371 čiji je cilj faktička zabrana Ukrajinske pravoslavne crkve.

Po rečima srpskog patrijarha, nevolje pravoslavnih Ukrajinaca ne dopiru do onih koji su na vlasti i onih koji mogu da utiču na vođe u Ukrajini kako bi zaustavili progon i sve veći anticrkveni teror.

Takođe ističe da arhijereji kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve otvoreno i neustrašivo razotkrivaju zlonamernost bezbožnih vlasti Ukrajine, ali istovremeno postaju akteri izmišljenih sudskih procesa.

„Nastavićemo da se trudimo da u svakoj prilici skrenemo pažnju hrišćanskoj i međunarodnoj zajednici na njihova stradanja, pozivajući sve uticajne institucije da prestanu da zatvaraju oči pred svim zlodelima protiv Ukrajinske pravoslavne crkve proteklih meseci i godina, i, na kraju krajeva, da preduzmu mere da se to bezakonje okonča“, zaključio je patrijarh srpski Porfirije.

Ukrajinske vlasti organizovale su najveći talas progona UPC u savremenoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlament je u prvom čitanju usvojio predlog zakona o njenoj potpunoj zabrani u celoj zemlji. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da su ukrajinski raskolnici uz pomoć lokalnih vlasti nasilno zauzeli stotine pravoslavnih crkava, dok su „sveštenici i vernici, muškarci i žene, bili izloženi fizičkom nasilju“.

ZAGAĐENI POLIGON EVROPE: Početničkoj fabrici dajemo 419 miliona €! Rio Tinto nije radio litijum! (VIDEO)

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA