Najnovije

Pentagon menja strategiju: SAD raspoređuju ofanzivno protivsatelitsko naoružanje

Sagovornici iz Svemirskih snaga opisali su ove terminale kao "male, prenosive i jeftine ometače satelitske komunikacije", dizajnirane "upotrebom komercijalnih komponenti koje se nalaze u prodaji".

Vašington je blizu toga da poboljša svoje ofanzivne sposobnosti u domenu protivsvemirskog naoružanja i to raspoređivanjem novih ometača na kopnu, dizajniranih da privremeno onesposobe satelite koje su lansirali Moskva i Peking, prenosi "Blumberg" pozivajući se na izvore iz Svemirskih snaga SAD.

Budući da su testirale nove sisteme ranije tokom godine, SAD će rasporediti 11 od 24 "daljinskih modularnih terminala" (Remote Modular Terminal, RMT) za ometanje u narednim mesecima, poručuju iz Svemirskih snaga. 

Očekuje se da će svi ometači, njih 24, biti raspoređena do kraja godine. Navodi se da nisu u pitanju sistemi za zaštitu američkih satelita od ometanja, već se radi o sredstvima čiji je cilj "suprotstavljanje komunikacionim sposobnostima neprijateljskih satelita", rekli su izvori za "Blumberg".

Sagovornici iz Svemirskih snaga opisali su ove terminale kao "male, prenosive i jeftine ometače satelitske komunikacije", dizajnirane "upotrebom komercijalnih komponenti koje se nalaze u prodaji".

Novi ometači će dodatno pojačati rad drugih sistema za elektronsko ratovanje, kao što je već razmešteni i znatno veći "sounter sommunications system" ili novi "medoulands", jer se mogu daljinski kontrolisati, lakše transportovati i premeštati sa jednog na drugi položaj. 

Iz Svemirskih snaga SAD poručuju i da postoje određeni problemi u razvoju sistema "medoulands", što će odložiti njegovo uvođenje u upotrebu bar do oktobra, što je dve godine kasnije u odnosu na prvobitne planove.

Prema pisanju "Blumberga", raspoređivanje RMT je u suprotnosti sa pređašnjim i uobičajenim stavom Pentagona da svoju "tehnologiju za ometanje satelita u nastajanju označi kao čisto odbrambenu". 

Ovakva iznenadna i nagla promena može biti posledica straha od svemirskog naoružanja koje je Rusija navodno postavila u svemiru u proteklim mesecima o čemu je govorio zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud tokom sednice Saveta bezbednosti UN.

"Rusija je lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu za koji Sjedinjene Države procenjuju da je verovatno svemirsko naoružanje, pretpostavljamo sposobno da napadne druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti", rekao je on i dodao:

"Rusija je postavila ovo novo svemirsko oružje u istu orbitu sa satelitom američke vlade."

Za sada ne postoje nikakvi dokazi za tvrdnje američkog zvaničnika, ali ne treba isključiti mogućnost da će usled ubrzanog razvoja tehnologija svemir postati novo poprište trke u naoružanju između velikih sila.

Ostavka zbog brisanja genocida nad Srbima: Otkriven razlog odlaska direktora JUSP Jasenovac

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA