Najnovije

„Rizik je ozbiljan“: U Americi strahuju da bi Tramp mogao da izvede SAD iz NATO

Postoji velika verovatnoća da SAD izađu iz NATO ako republikanac Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima, smatra bivši savetnik Bele kuće DŽon Bolton.

Po njegovim rečima, Tramp je 2018. godine „bio na korak od toga da izađe iz Alijanse“.

„On ne razume suštinu NATO. On na Alijansu gleda ovako: Amerika pruža usluge u odbrambenoj sferi gomili nezahvalnih Evropljana koji za to ne plaćaju. Mislim da bi, ako bi bilo po njegovoj volji, on izašao iz Alijanse. Mislim da ovde postoji ozbiljan rizik“, rekao je Bolton za „Em-Es-En-Bi-Si“.

Prethodno je Bolton rekao da bi izlazak SAD iz NATO bila katastrofalna greška Vašingtona, te da bi to rezultiralo nestabilnošću u severnoatlantskoj zoni i dovelo u pitanje posvećenost SAD obavezama prema saveznicima širom sveta. To bi bez razloga stavilo tačku na najuspešniji vojno-politički savez u istoriji čovečanstva, smatra on.

Ranije su stručnjaci isticali da bi Tramp, u slučaju pobede na izborima, mogao da oslabi NATO, čak i ako SAD ne izađu iz Alijanse. On je više puta iskazivao nezadovoljstvo radom tog saveza. U slučaju pobede na izborima, on je pretio povlačenjem SAD iz NATO ako evropski partneri ne preuzmu veću finansijsku odgovornost za sopstvenu bezbednost.

Moskva upozorava: Sever Norveške se pretvara u dobro naoružano utvrđenje NATO

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA