Najnovije

RUSKA DUMA OPTUŽILA UKRAJINU: Režim Zelenskog prešao na ucenjivanje Mađarske

Kijevski režim prešao na politiku pritisaka prema Budimpešti, a to bi trebalo da postane dobar primer za druge evropske zemlje, koje će, ako odbiju da plešu na melodiju Vladimira Zelenskog, odmah dobiti podli nož u leđa, ocenio je poslanik Mihail Šeremet.

Poslanik Državne dume iz regiona Krim, član Komiteta za bezbednost Mihail Šeremet izjavio je da su kijevske vlasti, prekinuvši isporuke ruske nafte, prešle na politiku ucena i pritisaka na Mađarsku.

Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio prekid isporuke nafte "Lukoila" preko Ukrajine naftovodom "Družba", dok je i Ministarstvo privrede Slovačke potvrdilo da je ta zemlja prestala da dobija naftu od "Lukoila" zbog toga što je Ukrajina obustavila tranzit preko svoje teritorije.

"Režim Zelenskog je prešao na politiku ucena i pritisaka na Mađarsku. Ovo bi trebalo da postane dobar primer za druge evropske zemlje, koje će, ako odbiju da plešu na melodiju Vladimira Zelenskog, odmah dobiti podli nož u leđa", kazao je Šeremet za RIA Novosti.

Slovačka i Mađarska su prestale da dobijaju naftu jednog od ključnih dobavljača, "Lukoila", nakon što je Ukrajina prošlog meseca ovu rusku energetsku kompaniju stavila na listu sankcionisanih i zabranila tranzit resursa preko svoje teritorije. Ovaj potez dovodi u pitanje opstanak naftovoda "Družba", koji predstavlja poslednju funkcionalnu rutu za snabdevanje Evrope ruskom naftom.

U decembru 2022. Brisel je uveo embargo na isporuke ruske nafte članicama bloka morskim putem, uz dozvoljene isporuke samo preko naftovoda "Družba", zbog specifične situacije u kojoj su se našle pojedine evropske zemlje, pre svega Mađarska i Slovačka, koje nemaju alternativu za ruski energent.

Rusi se domogli moćnog plena sa fronta, kad su ga otvorili - šok! "Ovo govori više od svega.."

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA