Najnovije

SUMORNE PROGNOZE ZA KIJEV: Bliži se finalna bitka za Donbas, a ako Rusi uđu u Ugljedar...

Oružane snage Ukrajine neće više moći da izvode ofanzive u pravcu Crnog mora ako izgube grad Ugljedar u DNR, a uskoro bi mogla da se odigra i konačna bitka za Donbas, izjavio je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris.

„Mislim da nijedan ukrajinski komandant neće hteti da napreduje na jug kada Rusi budu u Ugljedaru. To će zapravo biti kraj bitke – definitivni kraj bitke za Azovsko i Crno more“, rekao je Merkuris na svom blogu na Jutjubu.

Po njegovom mišljenju, Ugljedar ima strateško značenje – ne samo da obezbeđuje odbranu ukrajinskih Oružanih snaga u južnom Donbasu, nego i pokriva istočni bok svake ukrajinske ofanzive na jug.

Merkuris ističe da će gubitkom tog grada za kijevski režim postati teoretski i praktično nemoguće da izvede kontraofanzivu duž južnog fronta u pravcu Crnog mora.

„Ukrajinci će se, verovatno, povući. Ako Rusi zauzmu Ugljedar, a na kraju hoće, to će biti veliki udarac za Oružane snage Ukrajine“, smatra britanski stručnjak.

Takođe, on pretpostavlja da bi uskoro mogla da se odigra finalna bitka za Donbas.

„Glavna ukrajinska uporišta počinju da se urušavaju. Ukrajinski otpor slabi. Moguće je da predstoje još tri, četiri meseca teških borbi u Donbasu, ali nakon što bude zauzeto još sela tamo će početi poslednja, kulminaciona bitka“, pretpostavlja Merkuris.

On napominje da se pojavljuju vesti o veoma neorganizovanoj odbrani ukrajinskih snaga – ukrajinski vojnici sve manje su spremni da se bore istim intenzitetom kao ranije. Ekspert ocenjuje da nisu u stanju da obuzdaju nalet ruskih trupa.

„Tako da, kud god da pogledate, situacija na frontu je veoma loša“, zaključio je Merkuris.

Ranije je savetnik šefa DNR Igor Kimakovski saopštio da ruske trupe nastavljaju da napreduju ka trasi između Ugljedara i Konstaninovke u DNR kako bi lišile protivnika mogućnosti za manevrisanje i nesmetano snabdevanje. Prema njegovim rečima, nastavljaju se žestoke borbe na ugljedarskom pravcu.

Rusi se domogli moćnog plena sa fronta, kad su ga otvorili - šok! "Ovo govori više od svega.."

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA