Najnovije

ZAGAĐENI POLIGON EVROPE: Početničkoj fabrici dajemo 419 miliona €! Rio Tinto nije radio litijum! (VIDEO)

Za čitavu javnost veliko je pitanje, a zašto Šolc insistira na početku eksploatacije srpskog litijuma, koga prema relevantnim izvorima ima oko 1,2 miliona tona, a Nemačka ima od 14 do 40 miliona tona. A ono što je predviđeno za Srbiju, procesi prerade ruda, stvaranje deponija i svi ti rizici koji mogu da se jave po aktuelnim nemačkim zakonima ne dopuštaju realizaciju takvih projekata, izjavio je profesor Beogradskog univerziteta Ratko Ristić prilikom gostovanja na Jutjub kanalu Pravi odgovor. 

Kako je naglasio, nemački premijer Olaf Šolc dolazi jer oni žele da naprave jedan eksperiment „in vivo“, kako će sve to izgledati.

- Iako imamo dosta upozoravajućih stavova referentnih stručnjaka o projektu Jadar, vlast to ne uvažava. Jer veliki je pritisak na Vučića da prihvati „zelenu agendu“ i pretvori Srbiju u koloniju za potrebe multinacionalnih korporacija – primećuje Ristić, koji zaključuje da je Srbija predviđena da postane „zagađeni poligon za hemiju Evrope“. 

On se osvrnuo i na Maroša Šefčoviča, potpredsednika Evropske komisije, koji, kako je rekao, „takođe nema epitet besprekornog političara“. 

- I on je dosta sarađivao sa Miroslavom Lajčakom po pitanju slovačke kompanije Inobat, koja je osnovana delimično i novcem Rio Tinta i treba da u Ćupriji otvori najveći reciklažni centar za litijum jonske baterije, što je ekstremno prljava i opasna tehnologija. I da stvar bude bizarnija, Ana Brnabić je kao premijer najavila subvencije od 419 miliona evra za tu kompaniju koja je u suštini „start ap“, odnosno početnička kompanija, nema nikakvo iskustvo u tome, kao što ni Rio Tinto nema nikakvo iskustvo u ekstrakciji litjuma – istakao je Ristić.

On je govorio kako je predsednik Aleksandar Vučić krenuo „opasnom stazom“, otkrio je gde su najveće rezerve litijume u svetu, a tamo se sada vodi rat, a ispričao je i kako su poslali pitanja ministarki energetike, a odgovore na njih dobili od – Rio Tinta! On je naveo šta je sam Rio Tinto priznao i otkrio u svojim studijama, šta će biti odmah uništeno, a šta je to zacrnio i sakrio iz izveštaja. 

O svemu tome detaljnije saznajte u emisiji na kanalu Pravi odgovor. 

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA