Najnovije

Direktorka Tajne službe o atentatu na Trampa: Bio je to najveći propust agencije decenijama unazad

Kimberli Čitl svedočila je pred Kongresom i rekla da preuzima punu odgovornost za propuste službe, ali je izbegla da odgovori na neka osnovna pitanja poput onog: zbog čega napadač nije bio zaustavljen kada je prijavljeno njegovo sumnjivo ponašanje.

Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl rekla je na saslušanju u Kongresu, govoreći o atentatu na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na izbornom skupu u Pensilvaniji 13. jula, da je to bio "najveći operativni promašaj" ove agencije u više decenija, navodi AP.

"13. jula smo zakazali", dodala je Kimberli Čitl, ističući da preuzima punu odgovornost za propuste agencije na skupu u Pensilvaniji.  

Ona je dodala da je ponosna na akciju snajperskog tima koji je neutralisao napadača i taktički tim koji je obavio evakuaciju, prenosi Si-En-En.

Na pitanje predsedavajućeg DŽejmsa Komera da li je Tajna služba imala svog pripadnika na krovu sa kojeg je pucao napadač i ako nije zbog čega je doneta takva odluka, Čitl je odgovorila da je istraga još uvek u toku. 

Napomenula je i da je za skup 13. jula, bilo obezbeđeno sve što je zatraženo od Trampovog tima.

Na pitanje zbog čega je Trampu dozvoljeno da izađe na binu, iako su učesnici skupa prijavili organima reda sumnjivu osobu, direktorka Tajne službe odgovorila je da agencija razlikuje kada se neko ponaša "sumnjivo" i kad predstavlja "pretnju". 

"Da je dobijena informacija da postoji pretnja, bivšem predsedniku ne bi bilo dozvoljeno da izađe na binu", rekla je i dodala da na mnogim visoko rizičnim skupovima budu prijavljene sumnjive osobe i da takvi pojedinci moraju da se istraže.  

Direktorka Tajne službe nije odgovorila na neka osnovna pitanja koja su joj postavljena u Kongresu, poput onog zbog čega nakon što je prijavljena sumnjiva osoba napadač nije bio zaustavljen ili da li je tačno da je koristio dron, navodi se u izveštaju. Ona je izbegla ili nije direktno odgovorila na ova pitanja.

Takođe, napomenula je i da nije protivzakonito u nekim situacijama na ovakvim skupovima koristiti daljinometar koji je imao i napadač, kako su izvestili mediji.

Na pitanje zbog čega Tramp nije odmah odveden sa bine, ona je podvukla hrabrost agenata i navela da su se u roku od tri sekunde bacili da zaštite bivšeg predsednika.

VELIKA AKCIJA FSB! Otkriven kanal isporuke eksploziva iz Nemačke i Italije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA