Najnovije

Ministarstvo finansija Srpske odbacuje navode američke Ambasade u BiH

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje novo oglašavanje američke Ambasade u BiH kojim se zadire u unutrašnja pitanja i lažnim navodima obmanjuju građani Republike Srpske pod navodnom brigom za stanje finansija, a dovodi se u pitanje i sloboda tržišta i pravni sistem, te samo postojanje Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

„Ponovo se spominje teza gde je novac. Iz Ministarstva finansija ih pitamo: Gde su argumenti? Ko hoće može da vidi istinu, a svi podaci koji ih demantuju u Konsolidovanom izveštaju o izvršenju budžeta koji je javan i dostupan na sajtu Ministarstva finansija i Narodne skupštine Republike Srpske“, prenela je RTRS.

Upravo radi građana, Ministarstvo finansija reagujući na saopštenje američke Ambasade, poručuje da činjenice demantuju laži, a činjenice su da je Republika Srpska prošle godine otplatila 983 miliona starog duga.

„Sredstvima od zaduženja su otplaćene stare obaveze, a zaduživanja su iz godine u godinu sve manja. Budžetom se planiraju svi prihodi i svi rashodi, pa tako i dug. Javni dug Repubike Srpske je na kraju prošle godine bio 34,6 odsto BDP-a, a danas je taj dug 32,2 odsto BDP-a“,dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske odbacuje i laži o poslovanju sa firmama koje su na tzv. crnoj listi Ministarstva finansija SAD, jer se verbalnim pritiscima bez argumenata na posredan način onemogućava poslovanje u Republici Srpskoj i blokiraju veoma važni javni poslovi i sistemi na kojima su te firme angažovane.

„Te kompanije su angažovane na javnim tenderima u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i prošle su tendersku proceduru koja se zasniva na zakonu, a njihovo kršenje prouzrokuje sankcije. U ovom slučaju nema kršenja procedura, zakona, ni prekršaja, što znači da se dovodi u pitanje pravni sistem i tržišna konkurencija, mešanjem u unutrašnja pitanja u Republici Srpskoj“, ističu u Ministarstvu finansija Srpske.
Veoma važno je napomenuti, dodaju, da je čak i američki USAID na jednom od projekata za softver za dug za izvođača izabrao upravo kompaniju „Prointer“, što govori o tome da je to respektabilna firma u oblasti kojom se bavi.

Šta je Ambasada SAD u BiH objavila

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH objavila je podatke o aktivnostima Vlade Republike Srpske i zaključivanjem ugovora s kompanijama koje su završile na američkoj crnoj listi.

Tim povodom Ambasada SAD se fokusirala na ugovore koje je Vlada Republike Srpske potpisala tokom prošle i ove godine.

„U 2023. i 2024. godini Vlada Srpske potpisala je ugovore vredne više od 70 milion konvertibilnih maraka s kompanijama „Prointer“, „Kaldera“ i „Sirius 2010“. Sve ove kompanije sada se nalaze na američkoj listi sankcija zbog njihove uloge u omogućavanju korupcije - poručili su iz Ambasade SAD, prenela je RTRS.

PROTEST PROTIV RIO TINTA U VALJEVU: „Ako odbranimo grad, odbranićemo i državu“ (VIDEO)

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA