Najnovije

Preteći korporativni ton Rio Tinta neće proći u Srbiji

Poslaničke grupa pokreta “Mi Snaga naroda” odgovorila je na optužbe kompanije Rio Tinto.

“Kompanija Rio Tinto je još jako daleko od realizacije  svog zamišljenog rudarskog projekta a već nam pokazuje kako namerava da se ponaša u Srbiji – nadmeno, agresivno i preteće. Ova multinacionalna kompanija je reagovala na saopštenje za javnost poslaničke grupe MI SNAGA NARODA, u vezi naše inicijative prema Ustavnom sudu, da po hitnoj proceduri proglasi neustavnom i nezakonitom Uredbu Vlade Srbije, donetu 16. jula 2024. godine, u cilju "oživljavanja" Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta "Jadar".
Rio Tinto je neprimerenim i agresivnim jezikom napao deo našeg saopštenja koji govori da je od Suda traženo da donese privremenu meru kojom bi se zabranila primena sporne Uredbe zbog opasnosti od nastanka nenadoknadive štete za život i zdravlje ljudi i životnu sredinu. Iako postoji više razloga za ovakvu inicijativu, koji su već poznati i široj javnosti kao i Rio Tintu, poslanička grupa MI SNAGA NARODA je optužena da ”na najgrublji način zastrašuje javnost iznošenjem lažnih informacija”.  

Na osnovu sopstvenog dokumenta koji u Srbiji nema nikakvu pravnu težinu niti naučnu verifikaciju, Rio Tinto tvrdi da je ”nedvosmisleno” dokazano da se projekat eksploatacije litijuma ”Jadar” može obaviti ”bezbedno, uz poštovanje najviših standarda životne sredine” – i na osnovu toga optužuje  “Mi Snaga naroda” obmanjuje javnost. 

Rio Tinto svoje optužbe bazira na dokumentima koje oni zovu „nacrtima studije“ uticaja na životnu sredinu za Projekat Jadar, koju je sama objavila. Groteskno je to što se od „rezultata“ tih „nacrta studije“ i sam Rio Tinto ograđuje, pa se može zaključiti da MI SNAGA NARODA ”na najgrublji način zastrašuje javnost“ – time što iznosi istinu. Svedoci smo u poslednje vreme prave inflacije neutemeljenih optužbi Rio Tinta u javnom prostoru na više adresa u Srbiji, čime Rio Tinto obezvređuje ne samo njihove naredne „optužbe“, već i poziciju njihovog glavnog sponzora – vladu Srbije.

Izgleda komično, ali tako je: na svako negiranje dokumenta - od kojih se ograđuje i sam Rio Tinto, kompanija će ”koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitili reputaciju kompanije”. Možda bi mogli sami sebe da tuže, i tako bar malo „zaštite reputaciju kompanije“, mada je vrlo teško poverovati da im i to može pomoći. U pravnoj praksi nije poznato da tužilac nekoga tuži za nešto od čega se i sam ograđuje. Ali – to su sve jeftini (verovatno dobro naplaćeni) marketinški trikovi za koje savetnici Rio Tinta veruju da mogu da prođu u Srbiji. I – ako prođu – biće dodati na listu troškova koje će građani Srbije morati da im isplate”, navodi se u saopštenju Pokreta.

Poslanička grupa MI SNAGA NARODA poručuje kompaniji Rio Tintu sledeće:

“I u srpskoj i u međunarodnoj javnosti su se već više puta oglasili renomirani stručnjaci i institucije – uključujući i članove SANU – koji nedvosmisleno tvrde da će projekat ”Jadar” naneti nenadoknadivu štetu za životnu sredinu i život i zdravlje ljudi. Sa svakim novim podatkom koji dobijamo iz „neobavezujućih“ dokumenata Rio Tinta, taj broj sve više raste. Stručni i naučni radnici koji kritikuju projekat Jadar se javno oglašavaju pod punim imenom i prezimenom i bez nadoknade. Sa druge strane, plaćeni potpisnici „studija“ Rio Tinta se kriju. Pitamo se, šta još treba da se desi da javnost Srbije već jednom prepozna ko je laže i obmanjuje.  

- Ono što se očekuje od Rio Tinta je – da umesto bajkovitih „nacrta“ od kojih se i sam ogradio, pokrene postupak u vladi Srbije koji bi im omogućio da na osnovu idejnog projekta – koji ne postoji i koji tek treba da se napravi! – podnese nadležnom ministarstvu verifikovanu Studiju o uticaju eksploatacije litijuma i bora na životnu sredinu, na osnovu koje se mogu sagledati realne procene uticaja na životnu sredinu. I koje će proveravati relevantne međunarodne institucije, a ne šačica podobnih anonimnih „stručnjaka“ na osnovu ugovora o delu. A najvažnije od svega - u svemu će učestvovati na transparentan način i najšira javnost Srbije. 

- Podrška najmoćnijih zapadnih vlada kao i vlasti u Beogradu, Rio Tintu nikako ne daje za pravo da se ponaša bahato ili da preti – ni nama, ni bilo kome ko ukazuje na očigledne propuste u „nacrtima studija“ projekta Jadar i posledičnim lažima koje iz njih mogu proisteći. Rio Tintu bi do sada već trebalo da postane jasno da time samo ubrzava propast planova u vezi litijuma, bez obzira na svekoliku pomoć vlade Srbije”, kažu oni,.

Pokret  “Mi Snaga naroda” poruluje da se mogu ućutkati ili zaplašiti.

“Ovo je naša zemlja, natopljena krvlju naših predaka, i mi ćemo kao i oni biti spremni da i svoj život za nju položimo. I – znamo svi da nismo jedini u tom uverenju. Ako vlada Srbije nastavi sa netransparentnim protežiranjem projekta Jadar, mora biti svesna da radi pogrešno – i nezakonito, i da će narod (i stručni i nestručni) reagovati burno na to”, zaključuje se u saopštenju.

RUSI DIGLI AVIONE NA AMERIČKE STRATEŠKE BOMBARDERE: Približili se državnoj granici

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA