Najnovije

SIJARTO: Brisel nije pružio dokaz o navodnoj Orbanovoj zloupotrebi

Peter Sijarto je kazao da za Mađarsku "nije bitno" da li će se savet ministara spoljnih poslova održati u Budimpešti, ili na nekoj drugoj lokaciji.

EU nije pružila dokaz da je mađarski premijer Viktor Orban navodno zloupotrebio predsedavanje EU i delovao u njeno ime obilazeći Rusiju i Kinu u okviru mirovne inicijative za Ukrajinu, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Niko nije mogao da citira nijednu izjavu mađarskog premijera, datu tokom njegove mirovne misije, koja bi ukazivala na to da on deluje u ime EU ili da je predstavlja", rekao je Sijarto za M1.

On je dodao da nisu predočeni dokazi da je "došlo do zloupotrebe predsedavanja EU", rekao je Sijarto.

Sijarto je istakao da je na sastanku ministara spoljnih poslova EU iznesen predlog da se naredni neformalni sastanak izmesti u Ukrajinu i da je Mađarska protiv toga jer to smatra pogrešnim.

On je podsetio da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ranije predložio da se zbog poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji i Kini neformalni sastanak ministara spoljnih poslova bloka ne održi u Budimpešti, već u Briselu. Sijarto je ovo ponašanje nazvao detinjastim.

"Bilo je onih koji su mislili da će izvršiti strašnu osvetu i predložili su održavanje saveta ministara spoljnih poslova u Ukrajini. Za sazivanje sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU van EU potrebna je podrška svih članica. Mi na to ne pristajemo i generalno smatramo da nije ispravno održavanje sastanka van EU", rekao je Sijarto.

On je dodao da za Mađarsku "nije bitno" da li će se savet ministara spoljnih poslova održati u Budimpešti.

VELIKA AKCIJA FSB! Otkriven kanal isporuke eksploziva iz Nemačke i Italije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA