Najnovije

ALBANCI POKUŠALI DA SE DOKOPAJU VOJNIH TAJNI SRBIJE: Koji igrač zapravo stoji iza svega

Vrlo je moguće, gotovo sigurno da je kontroverzni albanski biznismen Ševćet Demirovski, vlasnik "ATS Group" koji je vrbovao tri srpska inženjera iz vojne fabrike „Krušik“ za špijunažu i dobijanje poverljivih informacija iz naše vojne industrije, samo paravan za mnogo krupnije ribe, kaže Božidar Spasić, penzionisan pripadnik službe državne bezbednosti.

Spasić ovome dodaje da je za Demirovskog poznato da se bavi ilegalnom trgovinom oružja kako Euleksu, tako i Europolu i iz tih razloga je verovatno vrbovan od strane određenih obaveštajnih službi, koje deluju na Kosovu i Metohiji i u Albaniji.

Iza ovoga stoje krupniji igrači

„Kada se radi o švercu i špijuniranju fabrika oružja ili firmi vezanih za proizvodnju oružja, to je poseban vid špijunaže i u tom smislu zahtevaju se informacije o vidovima oružja koja se proizvode, u ovom slučaju u „Krušiku“, kalibri municije... Takođe informacije da li se proizvodi neko novo oružje, a posebno da li se oružje koje mi uvozimo iz Kine, i za koje verujem da je to bio glavni špijunski zadatak, kod nas prilagođava našem nekom sistemu i kom,“ objašnjava Spasić.
Kako dodaje, krajnji korisnici ovih podataka sigurno nisu Demirovski i njegova firma koja je očito paravan za nešto mnogo ozbiljnije u domenu špijunaže.
„Kad se radi o špijuniranju vojnih objekata i vojnih lica i njihovog vrbovanja onda se pojavljuje figura koja nije glavna u celoj priči, nego kome se dostavljaju određeni zahtevi. U ovom slučaju, očito je da je u pitanju dvostruki agent koji radi za neku drugu službu, kojoj je te podatke dostavio. Pretpostavljam da se radi o nekoj od albanskih službi koje su dalje te podatke slale NATO službi a koje su kasnije te iste razrađivali. Dakle, on odnosno njegova firma, nisu glavni igrač, već neko ko se samo pojavio kao posrednik i ko je očito mogao da dođe do lica koja su procenjena da su slaba na pare,“ ističe Spasić.
Činjenica da se u bordu ove firme Demirovskog nalaze uglavnom bivši generali i obaveštajci Amerike i Velike Britanije, po Spasiću, dovoljan je dokaz o čemu se radi.

Naravno da sve ide u NATO

„Dakle, iza ovoga stoji veliki obaveštajni sistemi kao što su nemačka, američka ili engleska obaveštajna služba, tako da svi ovi podaci, kako god bilo, moraju da završe u NATO. Naravno da bord kompanije ("ATS Group") čine američko-engleski agenti ali i nemački koji su donekle zamaskirani,“ ocenjuje Spasić.
Naš sagovornik dodaje da su od uhapšenih inženjera „Krušika“ navodno traženi i podaci gde se nalazi sve što se proizvodi u Krušiku
„Ono što je interesantno jeste da su tražene i lokacije, s obzirom da je „Krušik“ lociran na više mesta, i da ima mnogo tajnih lokacija, pod zemljom ili u određenim vrstama maskiranih objekata, da uhapšeni snime ta mesta i da postave lokatore. Međutim, ustanovljeno je da su američki izviđački avioni snimali pre oko mesec dana ta mesta, zahvaljujući tim lokatorima. Upravo to je bio alarm za nas i na tome su i pali uhapšeni,“ otkriva Spasić.
Kada se radi, dodaje on, o snimanju takvih vojnih objekata to je veoma opasno jer morate u nekom smislu da ustanovite šta je sve dostavljeno od informacija i da uporedo izvršite dislokaciju određenih objekata, jer u slučaju nekog napada druga strana je dobila ciljeve potrebne za dejstvo.
„Teško je reći šta će se dalje dešavati osim da će biti još hapšenja tokom istrage. Osim toga, ovo nije prvi put da je Krušik ovako napadnut: podsećam da su prošli put podaci bili namenjeni bugarskoj obaveštajnoj služba,“ napominje on.

Udar i na državu

Vladimir Lazarević, penzionisani general-pukovnik Vojske Jugoslavije, kaže da je u svemu dobro što su naše službe BIA i VBA, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Valjevu, brzo reagovale i uhapsile tri inženjera vojne fabrike „Krušik“ pod sumnjom da su izvršili krivično delo špijunaža.
„Sada je od velikog značaja da i ostali državni organi, pre svega pravosudni deluju pravovremeno. Ovo je inače akt koji praktično utiče ne samo na našu odbrambenu industriju, već i na bezbednost zemlje. Naš program koji se proizvodi u „Krušiku" je veoma kvalitetan i poznat i van naših granica, i sigurno je bio i na meti stranaca. Ovo je i na neki način borba da se spreči napredak proizvodnje namenske vojne industrije u jednoj zemlji, u ovom slučaju u Srbiji, a da se pospeši u drugoj da prosperira. Na žalost, ovo se tiče nas i naše zemlje, i dobro je da je ovaj lanac brzo prekinut i da će sada rigoroznim merama pokušati da se umanji šteta,“ napominje Lazarević.
Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu.

Demirovski slično radio u Srbiji

Da podsetimo, tokom današnjeg pretresa stanova trojice inženjera u Valjevu, koji su sumnjiče da su u dužem vremenskom periodu stranoj državi odavali vojne tajne iz fabrike namenske industrije "Krušik", zaplenjen je veliki broj dokumenata, mobilni telefoni, laptopovi, hard diskovi, fleš memorije, ali i izvesna količina novca za koji se pretpostavlja da je nagrada za špijunske aktivnosti – saznaju nezvanično „Novosti“.
Takođe, zaplenjen je i ugovor o angažovanju kod inostrane firme "ATS Group" koja se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme. Vlasnik kompanije "ATS Group" je, inače, kontroverzni albanski biznismen Ševćet Demirovski.

Kako prenose dobro obavešteni izvori, u domu osumnjičenog D. M. kome je uručeno rešenje o policijskom zadržavanju od 48 sati, pronađeno je 10.400 evra i 27.000 dinara u gotovini i taj iznos mu je privremeno oduzet.

Pomenuti makedonski biznismen bio 11. novembra 2019. godine uhapšen u akciji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, BIA i VBA sa penzionisanim inženjerom u PD „Prvi partizan” a.d. iz Užica i još dvojicom inženjera u tom privrednom društvu, zbog sumnje da je kao vlasnik PD „ATS group” iz Skoplja preko penzionisanog inženjera u PD Prvi Partizan dolazio u posed poslovno-tehničke dokumentacije i podataka koji se odnose na tehnologiju izrade pojedinih mašina, odnosno na tehnologiju izrade oružja i municije, a koju je razvilo PD "Prvi Partizan".

Međutim, posle samo mesec dana Demirovski je pušten uz jemstvo od 200.000 evra da se brani sa slobode.

Dve godine kasnije, ne sačekavši veštačenje o bezbednosti informacija koje predstavljaju vojnu tajnu, a koje je Demirovski želeo za sebe, protiv njega je odbačena krivična prijava nakon što je na ime oportuniteta uplatio 29.393.925,00 dinara. Oportunitet je primenjen pre nego što je stiglo mišljenje veštaka za oblast tehnologija-bezbednosti informacija kojim je utvrđeno da je dokumentacija koja je oduzeta od penzionisanog inženjera autentična, da je šest grupa dokumenata, tehnička dokumentacija označena sa odbrana, službena (vojna ) tajna – interno i poverljivo, na ukupno 71 stranici i drugi dokumenti koji su tehnička dokumentacija bez oznake tajnosti.

Ko je sve u u bordu direktora

Inače u bordu direktora ove firme su američki general DŽejms L. DŽons (James L. Jones) koji je i predsednik Savetodavnog odbora. On je bivši general američkih marinaca sa četiri zvezdice i konsultant Bele kuće. DŽons je još uvek uključen u pitanja američke nacionalne bezbednosti i spoljne politike.
General DŽons je bio na ključnim rukovodećim pozicijama, uključujući mesto savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Država. Takođe ima iskustvo sa operacijama na Bliskom istoku, u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Zamenik DŽonsa je Mark Pričard (Mark Pritchard). On je prvi poslanik Ujedinjenog Kraljevstva koji je uzastopno služio u PS NATO-a, Savetu Evrope (PSSE) i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (PS OEBS).

Ostali članovi Savetodavnog odbora su general Mišel D. Barbero, visoko odlikovani penzionisani general-potpukovnik američke vojske, koji donosi opsežnu ekspertizu u vojnoj strategiji. General Barbero je radio kao konsultant i plaćeni savetnik saudijske, kuvajtske i libijske vlade.

U bordu je i general ser Ričard Barons, (Richard Barrons), visoko odlikovani penzionisani oficir britanske vojske, koji se nalazio na različitim funkcijama kao: komandant Združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, načelnik štaba Savezničkog korpusa za brzo reagovanje NATO, misija na Balkanu (Bosna i Hercegovina), u Iraku i Avganistanu, Ministarstvo odbrane i obrazovanja.

Još jedan član Savetodavnog odbora je i DŽon De Vito, (John DeVito), koji je ranije radio kao specijalni agent američke službe ATF zadužen za NJujork.

NEĆEMO IĆI U UKRAJINU ZA VAS! Austrija odlučna, ne idemo tamo da ginemo, ni Brisel nas neće naterati!

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA