Najnovije

Finska: Evropska unija možda nije „prava grupa“ za Mađarsku

Mađarska treba da razmisli da li joj odgovara članstvo u EU s obzirom na razliku u „vrednostima“, izjavila je ministar spoljnih poslova Finske Elina Valtonen.

„Neprihvatljivo je da se Mađarska predstavlja kao predstavnik EU ili da ostavlja takav utisak dok, na primer, putuje po Moskvi ili Pekingu.

Pojedinačna zemlja može da iznosi svoje sopstvene stavove, ali ne predsedavajuća u EU. U nekom trenutku bi se možda trebalo zapitati da li je EU prava grupa za Mađarsku ako se njene ideje toliko razlikuju od naših zajedničkih vrednosti“, kazala je Valtonen nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Ona je precizirala da ovim ne šalje signal Mađarskoj da „preispita“ svoje članstvo u EU, piše „Helsingin sanomat“.

Prethodno, poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika upućeno šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.

ZABORAVITE NA MILIJARDE! Mađarska uzvratila Ukrajini istom merom zbog ruske nafte

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA