Najnovije

RUŠE SVE PRED SOBOM! Ruska vojska ušla u centar NJujorka, Časov Jar u paklu

Najveće prodore u dubinu neprijateljske teritorije, ruska vojska napravila je na dva pravca u DNR

U protekla tri meseca Oružane snage Ruske Federacije uspele su da ostvare napredak na gotovo svim delovima fronta, oslobodivši pritom veći broj naseljenih mesta, a borbe su pokrenute i u pojedinim gradovima.

Najveći prodori u dubinu neprijateljske teritorije ostvareni su u DNR, a pretpostavlja se da je glavni razlog slabljenja ukrajinske linije fronta na ovom delu bojišta zapravo operacija na severu Harkovske oblasti.

ALBANCI POKUŠALI DA SE DOKOPAJU VOJNIH TAJNI SRBIJE: Koji igrač zapravo stoji iza svega

Harkovska oblast

Podsećanja radi, početkom maja ruska vojska je na severu Harkovske oblasti pokrenula ofanzivnu operaciju, a tada nije bilo poznato da li se radi o velikoj ofanzivi sa ciljem zauzimanja grada Harkova i pravljenja tzv. sanitarnog koridora, ili o ofanzivnom manevru sa ciljem da se ukrajinska komanda primora na preusmeravanje jedinice sa drugih sektora fronta u ovu oblast.

Vremenom se ispostavilo da je u pitanju druga opcija, čemu u prilog govore potezi i ruske i ukrajinske strane. Naime, u borbe na ovom deli fronta je uključeno svega nekoliko hiljada ruskih vojnika, što je daleko od dovoljnog da se zauzme drugi najveći grad u Ukrajini.

Takođe, izostanak bilo kakvog upada u Sumsku ili Černigovsku oblast, potvrdio je da Rusija trenutno ne namerava da uspostavi sanitarni koridor, što ne znači da u budućnosti neće biti pokrenuta operacija sa tim ciljem.

Sa druge strane, komanda ukrajinske vojske je "zagrizla mamac" i na ruske trupe na severu Harkovske oblasti poslala neke od najelitnijih i najbolje opremljenih jedinica, koje su prethodno bile raspoređene na drugim delovima fronta.

Tako se trenutno u ovom sektoru, između ostalog, bore 82. desantno-jurišna brigada, brigada "LJut" nastala spajanjem tri jedinice za specijalne namene koja se prethodno nalazila u Časovom Jaru, zatim 36. brigada marinskog korpusa, 92. jurišna brigada i 42. mehanizovana brigada, takođe prebačena iz Časovog Jara.

Torecki pravac, bitka za NJujork i Časov Jar

Početkom jula, ruska vojska je aktivirala još jedan pravac u zoni SVO – Torecki. U pitanju je grad, nadomak Gorlovke u DNR, a stanje na ovom delu fronta se nije menjalo od 2014. godine. Napad na Toreck je pokrenut sa dve strane – sa istoka iz pravca Gorlovke i sa juga iz pravca sela Troickoje, preko Jurjevke i NJujorka sa juga.

Tako je za manje od mesec dana ruska vojska uspela da oslobodi Pivdenoje, Šumi, delove Železnoja (Artjomova), Družbu i Pivničnoje, u kojima se trenutno vode borbe. Istovremeno, sa južne strane zabeležen je prodor od čak 5,5 km. Oslobođena je Jurjevka, a borbe se trenutno vode u centru NJujorka. 

Borbe se konstantno vode u mestima na granici između Harkovske oblasti i LNR, ali tu nije bilo većih pomeranja fronta. Ubrzo nakon transfera ovih jedinica na sever Harkovske oblasti, ruska vojska je počela da napreduje na drugim delovima fronta – pre svega ka Torecku i u pravcu Pokrovska.

Glavni cilj operacije na ovom delu fronta, nakon oslobađanja Torecka, jeste napredovanje ka Konstatinovki, dok se istovremeno očekuje da će jedinice koje se bore u Časovom Jaru, nakon njegovog oslobađanja pokušati da preseku auto-put H-20, koji spaja Slavjansk i Kramatorsk sa ukrajinskim trupama u centralnom delu DNR.

Što se tiče Časovog Jara, u poslednjih mesec dana ruski borci su uspeli da konačno stave pod kontrolu mikrodistrikt Kanal, koji se nalazi sa istočne strane kanala Siverski Donjec. Istovremeno ruske trupe su napredovale ka severu duž kanala i oslobodile Kalinovku, pa deluje da će sledeći potez biti pokušaj da se pređe kanal i u Časov Jar uđe sa severoistoka, budući da su duž uzvišenja na desnoj obali, naročito na južnoj strani grada, izgrađeni čitavi sistemi rovova i utvrđenja.

Ukoliko dođe do presecanja pomenutog auto-puta, Konstatinovka bi u dobroj meri bila odsečena od ostatka ukrajinske vojske, čime bi napad jedinica ruske vojske koje joj prilaze sa juga, odnosno iz pravca Torecka, bio znatno olakšan.

Pravac ka Pokrovsku i južni deo DNR

Drugi deo fronta na kom je ruska vojska imala najviše uspeha od pokretanja operacije u Harkovskoj oblasti jeste nekadašnji Avdejevski, a sada bi se već moglo reći Pokrovski pravac. Naime, u ovom sektoru je u protekla tri meseca, koliko je prošlo od protekle analize stanja na frontu, oslobođen niz naseljenih mesta.

To su Arhangelskoje, Novokalinovo, Očeretino, Novoaleksandrovka, Sokol, Jevgenovka, Voshod, Solovjevo, Novopokrovskoje, Progres, Lozuvatskoje, Umanskoje, Jasnobrodovka, Netajlovo, Berdiči i Semjonovka.

Razlog za brz prodor ruskih snaga na ovom delu fronta, nakon teških borbi za Avdejevku i njenu okolinu, leži u tome što ukrajinska vojska iza Avdejevke više nema toliko dobro pripremljenih, kvalitetnih utvrđenja i linija odbrane kao što je bio slučaj u ovom industrijskom gradu, koji je utvrđivan od 2014. godine.

Cilj prodora ruske vojske na ovom pravcu je ostao Pokrovsk, koji važi za ključno čvorište ukrajinskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Nešto južnije, ruska vojska uspela je da ostvari manji napredak u Krasnogorovki i sada kontroliše oko 70-80 odsto ovog grada, kao i da oslobodi Georgijevku sredinom juna, pa su se borbe sada prenele u susednu Maksimiljjanovku.

Uz navedeno, Oružane snage RF uspele su da vrate pet sela koje je ukrajinska vojska okupirala tokom prošlogodišnje ofanzive i to: Staromajrosko i Urožajne na jugu DNR, Klešejevku i Andrejevku u centralnom delu DNR i Robotino u Zaporoškoj oblasti. 

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA